Focar de infecție ,,Mangalița”! Ferma clandestină de porci de la Roșiuța, reîntregită

6082

Ferma unui afacerist din Motru, care a mai fost controlată de inspectorii sanitar-veterinari, cu trei luni în urmă, verificatorii descoperind mici nereguli aici, deși problemele reclamate de vecini și localnici erau mult mai grave, a fost reîntregită cu noi capete de porcine. Cetățenii din Roșiuța spun însă că ferma clandestină, care ar funcționa fără autorizațiile sanitar-veterinare sau de mediu necesare, la câțiva zeci de metri de gospodăriile oamenilor (deși trebuie să fie la minim 500 de metri în afara localității), merita închisă, deoarece aici au fost ținuți și câte 200 de porci, a căror dejecții ajungeau în stradă, în rigola stradală și apoi în apropierea locuințelor. După controlul care s-a lăsat cu o amendă subțire, de doar 1500 de lei, pentru lipsa crotaliilor, deținătorul a prins iar curaj și a reîntregit, recent, ferma, aducând noi capete de porcine din rasa Mangalița, la locația din Roșiuța.

Porcii, spun localnicii, au fost mutați noaptea aici, înainte de controlul DSVSA, pentru că patronul ar fi fost anunțat că va fi verificat. Animalele au fost împrăștiate, practic, la Slivilești, Miculești, Ploștina, pe la rudele și prietenii deținătorului, mai ales scroafele gestante. Animalele au fost readuse acum înapoi în fermă, nu înainte ca locația să fie împrejmuită cu un gard de tablă, înalt de doi metri.

Vor filmare cu drona!
Localnicii nemulțumiți cer presei să intervină, chiar să filmeze cu drona pentru o vedere de sus a fermei, deoarece în incinta acesteia sunt sute de animale care le fac viața un calvar, asta mai ales urmare a căldurii insuportabile, mirosului și zgomotului. Localnicii spun că în zonă au apărut și sute de ciori care îngrozesc cetățenii, ce se sperie că le vor distruge recoltele. Cetățenii spun că îl cunosc pe afacerist, o persoană plină de bani, care ar fi uns deja balamalele la mai multe instituții de control. Totuși, localnicii cer DSVSA, DSP și Gărzii de Mediu să vină în control, deoarece doar așa pot scăpa de mizeria pe care o suportă de ani de zile.

Oase, cadou!
Unii localnici, care au lucrat în fermă, susțin că au fost sacrificate aici zeci de animale, chiar înainte de controlul de acum câteva luni, asta pentru a diminua numărul porcinelor din ferma. Tot aceștia spun că periodic sunt sacrificați porci, care sunt oferiți unor persoane cunoscute, în timp ce salariaților, în loc de primă, li se oferă câte o plasă de oase de Mangalița.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here