Lansarea proiectului, ,,Împreună suntem o familie!“, şansa unei vieţi mai bune pentru 15 familii monoparentale din municipiul Târgu-Jiu

1425

Centrul multifuncțional al Asociației VASILIADA din municipiul Târgu Jiu a găzduit lansarea proiectului ,,Împreună suntem o familie!“, o iniţiativă menită să contribuie la diminuarea sărăciei energetice în rândul populaţiei vulnerabile din judeţul Gorj.
Prin intermediul acestui proiect vor fi identificate 15 familii monoparentale din municipiul Târgu Jiu, iar în urma anchetelor sociale se va trece la aplicarea măsurilor de sprijin cuprinse în proiect, după care va urma o perioadă de 6 luni de zile de monitorizare a familiilor beneficiare. Proiectul ,,Împreună suntem o familie!“ este finanţat de compania Cez Vânzare, prin programul de responsabilitate socială ,,Adăpost cu energie“, program implementat cu sprijinul asociaţiei CSR Nest.
,,Adăpost pentru energie“ este dezvoltat sub umbrela platformei ,,Promisiunea verde“, un concept amplu pe care furnizorul de energie electrică l-a demarat în anul 2020, cu scopul de a realiza un viitor sustenabil pentru generaţiile viitoare, prin încurajarea consumului responsabil şi eficient de energie din surse 100% regenerabile. ,,Programul atinge o nevoie reală specifică judeţului Gorj; practic este unul din puţinele programe care se adresează nevoii de CSR-corporate social responsability-responsabilitate socială a corporațiilor“, a declarat dl. Sorin BOBOC, director de programe în cadrul asociaţiei CSR Nest. În acest an, programul de responsabilitate socială ,,Adăpost cu energie“ are ca principală direcţie strategică o zonă mai puţin abordată până acum în România, dar cu adevărat stringentă: eficiența energetică şi soluţiile Smart pentru grupurile vulnerabile ale populaţiei.
Demn de remarcat este faptul că filiala Târgu Jiu a Asociației VASILIADA beneficiază de un grant în valoare de 39.000 de RON, iar aceşti bani vor fi folosiţi pentru ajutorarea a 15 familii monoparentale în perioada iulie-noiembrie 2021, în cadrul proiectului ,,Împreună suntem o familie!“. Printre obiectivele acestui proiect se află: creșterea gradului de eficiență energetică şi a confortului locuințelor pentru 15 copii, prin realizarea unor lucrări de reabilitare a locuințelor şi achiziționarea de electrocasnice moderne cu consum redus de energie; organizarea a 8 ateliere inter-generaţionale, cu o frecvenţă de două ori/lună pentru a crea o punte relaţională între părinţi şi copii, între aşteptările părinţilor şi nevoile copiilor; sprijinirea şi consilierea familiilor celor 15 copii în vederea găsirii de soluţii la problemele financiare sau materiale, pe termen mediu şi lung, cu care acestea se confruntă.
Părintele Ciprian Sârbu, director executiv al filialei Târgu Jiu a asociaţiei VASILIADA, a vorbit despre principalele activităţi desfăşurate de către această asociaţie de-a lungul timpului, precum şi despre serviciile sociale oferite beneficiarilor (persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, copii proveniți din familii defavorizate, persoane vârstnice ş.a.). ,,Valoarea cea mai mare din care rezultă celelalte activități ale noastre este credința. „Împreună suntem o familie!“ este proiectul derulat în prezent de către Asociaţia Vasiliada. Trebuie spus că anumite valori definesc familia: dragoste, respect, toleranță, sinceritate, pasiune, prietenie, loialitate, altruism, răbdare, încredere, comunicare. Grupul ţintă al proiectului amintit este selectat din rândul beneficiarilor Asociaţiei Vasiliada, filiala Târgu Jiu, dar şi pe baza referinţelor primite de la şcoli, grădiniţe, ONG-uri şi instituții cu abilități în domeniul protecției copilului. ,,Nu poţi să faci un lucru bun, frumos şi de calitate dacă nu ai niște informaţii. Social vorbind, această documentare se cheamă anchetă socială“.
Asociaţia VASILIADA este o organizaţie neguvernamentală cu specific social şi creştin, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei şi înfiinţată în anul 2002. Scopul asociaţiei este sprijinirea persoanelor aflate în dificultate, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în special a categoriilor sociale defavorizate (copii, tineri, persoane sau familii cu posibilități materiale reduse). Misiunea Asociației VASILIADA este de a oferi servicii sociale specializate persoanelor, familiilor, grupurilor sociale şi comunităţilor aflate în situaţii de dificultate sau generatoare de marginalizare/excluziune socială. În acest moment, asociaţia coordonează şi activitatea grădiniţei ,,Sfântul Stelian“ din municipiul Târgu Jiu.
Marius Stochiţoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here