Tărâmul dacic de la Polovragi, județul Gorj, și-a deschis din nou porțile pentru artiștii în șlefuirea lemnului

3404

La Polovragi, în Poiana Mănăstirii, începând cu anul 2018, prinde contur un sat dacic, un tărâm care exista pe aceste meleaguri în urmă cu trei-patru mii de ani.

În anul 2018, la inițiativa managerului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ion Cepoi, și a altor colaboratori, a început să fie pus în practică un proiect ingenios pentru realizarea unui sat dacic, așa cum a fost în acest loc în urmă cu trei-patru mii de ani. Pentru realizarea lui s-a înființat o Tabără de sculptură în lemn „Simboluri Dacice în Arta lemnului din România” care în anul 2018 a avut prima ediție.
La data de 1 iulie 2021, satul dacic și-a deschis porțile pentru a IV-a ediție a taberei de sculptură în lemn, la care, timp de 10 zile, participă meșteri populari din domeniu (cioplitori în lemn și sculptori în lemn cu drujba), păstrători sau susținători ai motivelor sculpturale menționate, creatori recunoscuți la nivel național pentru profesionalismul și autenticitatea operelor realizate. Responsabil de proiect, de la prima ediție, a fost domnul Pompiliu Ciolacu, etnolog la CJCPCT Gorj.
Așadar, joi dimineață, în Poiana Mănăstirii Polovragi s-au adunat vestiții meseriași în modelarea lemnului: Ștefan Bara din Cluj, Lazăr Radu din Bihor, Adrian Voican din Vâlcea, iar din Gorj, Nicolae Rotaru, Ștefan Strâmtu, George Bostănică și Pompiliu Ciolacu. Primarul Comunei Polovragi – Gheorghe Epure, împreună cu viceprimarul Ion Constantinescu și alți consilieri locali, au avut oaspeți de seamă din Județul Gorj. La eveniment au fost prezenți: Răducan Morega Corneliu – Prefectul județului Gorj, Iulian-Vasile Popescu – consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, parlamentarii Claudiu Manta și Radu Miruță, Gheorghe Nichifor – vicepreședinte C.J. Gorj, însoțit de mai mulți consilieri județeni de la diferite partide, reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate din județ, primari din județele învecinate, domnul Ion Cepoi, inițiatorul acestei tabere, și alții. Alături de câțiva localnici și excursioniști au fost prezenți și reprezentanți ai mass-media din județ.
După o scurtă slujbă religioasă săvârșită de preotul comunei, domnul primar Gheorghe Epure a prezentat invitații și meșterii populari care timp de 10 zile vor sculpta și crea alte personaje din Satul dacic.
„Polovragiul nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o simplă localitate de domiciliu ori o destinație pe termen scurt. Nu! El are ceva inefabil care te face să nu-l uiți niciodată, ceva cutremurător de celest care te împiedică să-l părăsești fără să te doară sufletul, ceva înduioșător de dulce-amar care te obligă să revii și să trăiești ca într-o poveste a uitării de sine întâmplări sau stări care poate nu sunt toate ale tale, dar care ard în tine de o viață, așteptându-și izbăvirea din omenești și regretate pricini mai mereu amânată! Și toate acestea pentru că în Polovragi femeile și bărbații par veniți de pe alte tărâmuri. Ei: energici, pasionali, activi, îndrăzneți, capabili de mari inițiative, dar și de confruntări cu situații și persoane care le tulbură viața. Ele: asemănătoare zeităților pădurii, cu care se înrudesc îndeaproape, misterioase, fascinante, fragile și puternice în același timp, într-atât de speciale încât singurul gest pe care ești tentat să-l faci în prezența lor este să le pui în buzunarul de la piept și să pleci cu ele pentru totdeauna în lumea albă. Și asta pentru că Dumnezeu i-a hărăzit acestui loc o aură singulară, profundă, predestinându-l să ființeze ca un centru integrator de valori unice și atribuindu-i dramatica povară de a fi întemeietor de mit, de istorie și de tradiție pe care le-a răsfrânt mai apoi asupra tuturor oamenilor și locurilor dimprejurul lui. Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o POARTĂ SPRE CER!” a argumentat domnul Ion Cepoi, inițiatorul acestui proiect de realizare a satului dacic la Polovragi. Au rostit cuvinte laudative domnul Iulian Popescu, care a pus accent deosebit pe promovarea turismului în această zonă mirifică a țării, deputații Claudiu Manta și Radu Miruță și Gheorghe Nichifor – vicepreședinte C.J. Gorj și istoric.
„Polovragiul este, înainte de toate, o comunitate spirituală, care integrează în conținutul ei obiectivele despre care vi s-a vorbit aici. Cheile Oltețului, Peștera și mânăstirea Polovragi, Cetatea și Tabăra dacică. O incursiune în timp, dacă privim în jurul nostru, ne duce la strămoșii noștri geto-daci. Aplecarea comunității de aici, în frunte cu primarul Gheorghe Epure, și cu toți ceilalți din jurul domniei sale, asupra acestei lumi care, din nefericire, este parcă prea mult tratată cu nepăsare. Este un lucru pe care îl spun în toată cunoștința de cauză, în condițiile în care în sudul Dunării se face mult mai mult pentru traci și pentru urmașii acestora, iar la noi palid, pe ici, pe colo. De aici, din Polovragii Gorjului, îi chemăm pe toți cei care au puterea și capacitatea să readucă în actualitate cercetarea istorică cu privire la geto-daci să o facă cât mai este timp. Felicitări tuturor celor implicați și îi asigur și eu de susținerea Consiliului Județean”, a fost mesajul transmis de către domnul Nichifor. Îi felicităm și noi și ne dorim ca această tabără de sculptură să-și arate roadele cât mai repede, iar obiectivul acesta creat de ei să ducă faima comunei Polovragi, nu numai în țară, ci și în lumea întreagă.
Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here