Ziua mondială a mediului, marcată de APM Gorj la mai multe unități de învățământ din Gorj

883

Ziua mondială a mediului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie și este un mijloc prin care Organizația Națiunilor Unite implică guvernele, companiile, celebritățile și cetățenii în acțiuni care se concentrează pe eforturile asupra unei probleme de mediu. Tema Zilei mondiale a mediului din 2021 a fost Restaurarea Ecosistemelor.

Pentru a marca această zi, pe parcursul săptămânii trecute, angajații Agenției pentru Protecția Mediului Gorj au efectuat mai multe acțiuni de conștientizare printre elevii și preșcolarii mai multor unități de învățământ din județ. Astfel, vineri, 4 iunie, la Grădinița ,,Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu, copiii au realizat desene reprezentând ecosisteme, dar și o paradă de costume din materiale reciclate. De asemenea, elevii de la Colegiul ,,Ion Mincu” Târgu-Jiu au asistat la o prezentare realizată de angajații APM Gorj, cu privire la două dintre proiectele derulate în ultimii ani pe tema reconstrucției ecologice: ,,Fish For Life” (Refacerea culoarelor de migrație și a habitatelor pentru speciile de pești reofili din râul Gilort) și ,,Managementul conservativ al habitatelor 4070* și 9260 IN ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest”, ambele finanțate de Uniunea Europeană.
Totodată, aproximativ 60 de elevi de Liceul Tehnologic din Baia de Fier au participat la o acțiune de ecologizare în zona Peșterii Muierii, au realizat expoziții și un spectacol pe tema refacerii ecosistemelor. În plus, echipa APM Gorj a împărțit copiilor și localnicilor materiale informative despre proiectele de reconstrucție ecologică derulate de instituție. La Albeni și Bengești Ciocadia, echipa proiectului ,,Fish for Life”, derulat de APM Gorj, a distribuit în școlile, bibliotecile și primăriile celor două localități materiale informative realizate chiar de copii, reprezentând ecosistemele de pe râul Gilort. În plus, elevii de la Școala Gimnazială din Albeni au participat alături de salariații APM Gorj și la o acțiune de ecologizare.
Acțiunile de marcare a Zilei mondiale a mediului, au fost demarate de APM Gorj în data de 3 iunie, când, în parteneriat cu Școala Gimnazială Peșteana, a început seria de acțiuni de educație ecologică și conștientizare. Peste 60 de elevi din clasele primare și gimnaziale, alături de cadrele didactice, au luat parte la aceste activități. ,,Colegii din cadrul compartimentului Biodiversitate le-au vorbit elevilor despre importanța ecosistemelor și cum putem să contribuim, fiecare dintre noi, la conservarea sau refacerea lor. Pornind de la tema stabilită la nivel internațional pentru Ziua Mondială a Mediului 2021 – Refacerea ecosistemelor- elevii au pregătit, la rândul lor: expoziții de desene și obiecte decorative din materiale reciclate, un concurs pentru crearea de postere, o paradă a costumelor din materiale reciclate, o scenetă cu tema ,,Să dăm o șansă naturii!”. Tot joi, la Grădinița ,,Lumea Copiilor” din Târgu-Jiu, preșcolarii și educatoarele acestora au ales să marcheze Ziua mondială a mediului prin acțiuni care s-au desfășurat în aer liber. A fost un bun prilej să le vorbim despre ecosisteme și despre cum putem contribui la refacerea acestora. Copiii au devenit modele pentru costume din materiale reciclate și au creat chiar și jucării din astfel de material”, au transmis reprezentanții APM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here