CEO plătește avocați pentru a fi reprezentat în dosarul în care a fost condamnat la amendă penală și la plata unor daune uriașe, în urma unui accident de muncă

2680

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor să asigure asistență juridică profesionistă companiei, într-un dosar în care producătorul energetic a fost deja condamnat, în primă instanță, la plata unei amenzi penale și a unor despăgubiri uriașe pentru un angajat care a suferit un accident de muncă. În același dosar, doi șefi din Cariera Pinoasa au primit condamnări cu amânarea aplicării pedepsei, pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Reprezentanții acționarilor vor decide, luna viitoare, în ședința AGA, dacă aprobă achiziția, de către CE Oltenia, a unor servicii de asistență, consultanță și reprezentare juridică a companiei, într-un dosar aflat în faza de apel, care se va judeca la Curtea de Apel Craiova, în contextul în care are angajați o armată de juriști. Decizia vine în urma unui eșec al celor care au reprezentat producătorul energetic la Judecătoria Târgu-Jiu, unde s-a judecat fondul cauzei, după ce procurorii au decis trimiterea în judecată a CEO și a doi șefi de la Cariera Pinoasa, după ce Marin Lățea, un angajat care a suferit un accident de muncă, a depus plângere penală împotriva acestora. Judecătorii de la Judecătoria Târgu-Jiu au decis, pe 23 aprilie a.c., condamnarea inginerului Ion Vasile Vezure și a lui Ion Morie la câte 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru comiterea infracțiunii de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Pentru săvârșirea aceleiași fapte a fost condamnat și Complexul Energetic Oltenia, care a fost amendat penal cu 520.000 de lei. Magistrații au hotărât să oblige CEO la plata către victima accidentului de muncă a 150.000 de euro, cu titlu de daune morale, și 4.880 de euro, respectiv 39.379 de lei, reprezentând daune materiale, plus 2.500 de lei cheltuieli de judecată. Toate părțile implicate în dosar, inclusiv CEO, au atacat sentința cu apel. Trebuie spus că este prima plângere penală prin care CEO este acuzat de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă care ajunge pe rolul instanțelor de judecată, iar judecătorii au condamnat compania și au obligat-o la plata unor despăgubiri considerabile, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, în condițiile în care, doar în ultimii ani, au avut loc zeci de accidente de muncă, iar salariații spun că sunt nevoiți să lucreze pe utilaje învechite și clamează lipsa investițiilor în carierele miniere.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here