O femeie din județul Gorj este bună de plată după ce a fost în vizită în municipiul Satu Mare și nu a achitat parcarea cu plată. Deși au trecut aproape 4 ani de atunci, Administrația Domeniului Public (ADP) Satu Mare nu a iertat-o pe șoferiță și a intentat proces în instanță pentru recuperarea sumei. De la taxa de parcare de 2 lei/oră, șoferița din Gorj s-a trezit că are de achitat o taxă de penalizare de… 120 de lei!
Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Satu Mare la data de 15 ianuarie 2021.
ADP Satu Mare a solicitat instanței ca, prin hotărârea pe care o va pronunța, să dispună obligarea gorjencei la plata sumei de 120 lei reprezentând contravaloarea tarifelor de penalizare și obligarea acesteia la plata cheltuielilor efectuate cu corespondența în cuantum de 12,60 lei, cu cheltuieli de judecată. În motivarea cererii, ADP Satu Mare a arătat că femeia „a încălcat dispozițiile art. 39 lit. a din Anexa nr. 1 a Regulamentului de funcționare a sistemului privind controlul, limitarea și taxarea staționărilor în municipiul Satu Mare”. Mai bine spus, gorjeanca a oprit mașina într-o zonă cu plată, special amenajată, fără a achita taxa de parcare.
Angajații ADP Satu Mare au identificat proprietarul mașinii și au trimis somații de plată. Cum nu au primit niciun răspuns, au promovat o acțiune în instanță, având ca obiect „pretenții”. Iar pentru asta, gorjeanca a fost obligată la plata unui „tarif de penalizare” de 120 de lei.
„Pentru parcarea fără tichet de parcare, expus la loc vizibil în interiorul autovehiculului, se percepe un tarif de penalizare a cărui valoare este de: a) de 10 ori valoarea unui tichet “întreg” în cazul achitării în următoarele 2 zile lucrătoare de la data abaterii; b) de 20 ori valoarea unui tichet „întreg” în cazul achitării în primele 15 zile calendaristice de la data abaterii (inclusiv ziua abaterii); c) de 60 ori valoarea unui tichet „întreg” începând cu a 16-a zi calendaristică de la data abaterii”, potrivit Primăriei Satu Mare.
În acest caz, șoferița din Gorj este obligată să achite cea mai mare taxă de penalizare.
Deși a spus că nu mai deține mașina, gorjeanca nu a depus la dosar înscrisuri din care să rezulte că autovehiculul nu se mai afla în posesia sa la data săvârșirii faptei. Prin urmare, instanța a decis că șoferița din Bîlteni este bună de plată.
„Admite în parte cererea formulată de reclamanta Administraţia Domeniului Public Satu Mare în contradictoriu cu pârâta, având ca obiect pretenţii. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 120 lei, reprezentând contravaloarea tarifului de penalizare neachitat. Respinge capătul de cerere ce vizează plata cheltuielilor efectuate cu corespondența, ca neîntemeiat. Respinge capătul de cerere ce vizează plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiat. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Satu Mare, sub sancţiunea nulităţii”, potrivit sentinței pronunțate la sfârșitul lunii aprilie.
I.I.