Noi ninsori în zona montană!

777

Iarna pare să nu se mai sfârșească în zona de munte a județului, acolo unde ieri dimineață au fost înregistrate noi ninsori. De această dată stratul nou de zăpadă nu s-a așternut doar la Rânca, ci și în satele de la poalele munților. Aici a nins chiar dacă pomii tocmai au înflorit și în aceste zile ar fi avut nevoit de soare și temperaturi ridicate pentru a putea lega rodul viitoarei recolte. Băcița Mărioara Babu spune că astfel de fenomene aparent nefirești se întâmplă atunci când sărbătoarea Paștelui are loc în luna mai, nu în aprilie.
„Trebuie să sperăm că va fi bine, dar eu din ceea ce știu, și asta e o lecție de viață, atunci când Paștele este sărbătorit mai târziu și primăvara vine tot mai târziu. Sper să nu fie ger în următoarele nopți pentru că pomii sunt înfloriți și fructele sunt în pericol. Avem merii înfloriți, gutuii, corcodușii mai ales, iar temperaturile de noapte se anunță sub zero grade. Lucrul acesta nu e bun pentru pomi. Să știți că atunci când Paștele catolic este devreme, iar la noi e mai târziu, chiar în luna mai, cum este anul acesta, și primăvara tot atunci vine.
Aseară am auzit cucul cântând pentru prima dată pe anul acesta, dar să știți că avea o voce slăbuță, nu cânta cu foc, așa cum o face atunci când simte că vine primăvara cu adevărat. Sper să trecem cu bine și peste acest episod de iarnă și să fim sănătoși”, a spus băcița de la Stâna Ștefanu. Și în timp ce la baza muntelui oamenii își priveau pomii înfloriți acoperiți de zăpadă, la munte cabanierii din Rânca se bucurau că norii au mai cernut peste stațiune un strat de aproape 20 de centimetri de omăt. Asta îi face să spere că zăpada va ține până după Paști, administratorul domeniului schiabil, Vasile Mitroi, folosind ieri din plin utilajele de bătătorire a ninsorii proaspăt așternute. „Îmi amintesc că în 1987, când am făcut teleschiul M1, tot pe 7 aprilie, când era fostul OJT administrator aici, eu eram șef de unitate la cabana Rânca, iar aici a nins de 1 metru. Dar asta era cu mult timp în urmă. Acum sunt 20 cm, dar alți 20-30 au mai căzut duminică noaptea și asta ne face să credem că iarna la noi se va termina după 1 mai. Mă bucur că e zăpadă proaspătă pentru că se menține pârtia în condiții bune și este și vacanța de Paști a copiilor. Am transformat această vacanță de primăvară într-una de iarnă, care îi face pe copilași să se bucure foarte mult de peisajele din stațiune și de pârtiile de aici”, a spus administratorul domeniului schiabil. În stațiune au ieșit și drumarii cu utilajele să curețe zăpada, dar doar în zona centrală, nefiind un trafic foarte mare de autoturisme. La intrarea în stațiune vântul a viscol zăpada de pe margini, dar circulația s-a desfășurat fără probleme, în condiții de iarnă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here