Amendă penală pentru furt, achitată în rate

11117

Un pensionar din Gorj a fost condamnat, în toamnă, la 2.700 de lei amendă penală pentru furt. Bărbatul din comuna Telești a sustras mai multe componente electrice dintr-o balastieră dezafectată. Pentru că nu are bani să-și achite integral amenda, bărbatul a fost păsuit de către instanță.

Profitând de faptul că stația de sortare din Telești nu era păzită, pensionarul a sustras mai multe tole și profiluri metalice, izolatori, tablă sau cabluri electrice.
Bărbatul a recunoscut că, în repetate rânduri, a furat mai multe bunuri – componente electrice și bucăți de fier vechi, până când s-a electrocutat în timp ce încerca să taie o sârmă de pe stâlpul metalic pe care era montat transformatorul.
Fosta balastieră și-a încetat activitatea la sfârșitul anului 2016. De atunci, locul a fost „vizitat” de diverse persoane în căutare de pietriș, betoane, fier sau cabluri electrice.
Neavând antecedente penale, pensionarul a scăpat doar cu o amendă penală pentru furt calificat, în cuantum de 2.700 de lei, echivalentul a 180 zile-amendă. Suma corespunzătoare unei zile de amendă a fost stabilită la 15 lei.

Bani dați în 10 rate
Bărbatul nu a contestat sentința, astfel că a rămas să achite cei 2.700 de lei. La începutul acestei luni, pensionarul s-a adresat din nou instanței de judecată, cerând eșalonarea plății amenzii penale.
A motivat că nu poate achita integral amenda întrucât este pensionar și încasează lunar o pensie de 800 de lei.
Judecătoria Târgu-Jiu a admis cererea pensionarului. Bărbatul va putea achita amenda în 10 rate lunare.
„Dispune eșalonarea amenzii penale în cuantum de 2.700 de lei la care petentul a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 1540/11.11.2020 pronunţată de Judecătoria Târgu-Jiu, definitivă prin neapelare, pentru o perioadă de 10 de luni, în 10 rate lunare de câte 270 de lei fiecare. În baza art. 63 Cod penal, atrage atenţia petentului asupra dispoziţiilor legale ce prevăd înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii. În baza art. 275 alin. 3 Cod pr. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac”, a dispus Judecătoria Târgu-Jiu, săptămâna trecută.
Potrivit legii, persoana condamnată la pedeapsa amenzii este obligată să depună recipisa de plată integrală a amenzii la judecătorul delegat cu executarea, în termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Mai mult, când cel condamnat se găsește în imposibilitate de a achita integral amenda în termenul prevăzut, judecătorul delegat cu executarea, la cererea condamnatului, poate dispune eșalonarea plății amenzii, pe cel mult 2 ani, în rate lunare.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here