Morega lucrează la un plan de reducere a posturilor din administrația centrală!

1485

Președintele Institutului de Analize și Investigații Publice, Dan Morega, are în lucru un proiect de economisire a banului public. Mai exact, doctorul în management vrea sa îi dea o mână de ajutor actualului premier Cîțu care anunță reduceri în sectorul bugetar. Morega vine cu un plan simplu în trei pași pentru strângerea curelei. Primul privește reducerea cu 50% a bugetarilor din aparatul central, a agențiilor și instituțiilor care au atribuții similare, dar în fapt nu fac nimic, de la nivelul Capitalei.

Profesorul Morega, doctor în management și fost deputat PNL, se oferă să le dea, gratuit, o mână de ajutor liberalilor pentru economiile din sectorul bugetar anunțate. Morega nu este de părere că reducerea sporurilor este marea soluție, deși susține și anularea sporurilor nesimțite din instituțiile publice, ci reducerile masive de personal din aparatul central.
Morega subliniază că își pune toată experiența acumulată în nenumărații ani de conducere la dispoziția guvernanților actuali, iar în maxim două zile va avea gata proiectul în cauză, ce va fi trimis inclusiv MAI. Acesta cuprinde și ceva particular pentru Gorj, Morega considerând că prefectul ar trebui sa preia atribuțiile președintelui Consiliului Județean și să nu rămână doar pe legalitate. Acesta mai propune dispariția comunelor mici, din punct de vedere administrativ, și lipirea lor de cele vecine mai potente în ceea ce privește numărul de locuitori. ,,Lucrez, sper să nu fie în zadar, la ceea ce ne-a avertizat și UE, adică la un plan de reducere a cheltuielilor din administrația publică. Știm cu toții că numărul de personal atât din administrația centrală, cât și județeană și locală este extrem de mare. Propun astfel reducerea personalului din administrația centrală, autoritatea națională, agenții, dar și ministere cu 50%. La nivel național, propun găsirea unei soluții de desființare a Consiliului Județean și preluarea atribuțiilor de către prefect. Asta deoarece prefectul nu are obiectul muncii, doar partea de legalitate este prea puțin, chiar inadmisibil. El este un fel de guvernator. Prefecturi sunt în Italia, Franța, dar Germania are landuri cu guvernatori, un fel de prim-ministru. Prefecții trebuie să realizeze că nu îi oprește nicio lege să se ocupe de deconcentrate și de problemele Guvernului în teritoriu. Eu am făcut asta când am fost prefect peste un an de zile. Eu am reușit, în 1996, când am fost prefect să îl ajut pe primarul de atunci de Turceni să bage gazele în localitate. El era la țărăniști și mi-a cerut ajutor, iar eu i l-am oferit”, a declarat Morega, reamintind și de ajutorul adus UCB, deși nu era acesta apanajul prefectului. ,,Propun să lucreze CJ ca organism deliberativ, neplătit, dar care să nu mai primească niciun ban. Președintele o indemnizație și consilierii nimic și astfel prefectul să aibă grijă și de Consiliul Județean. Cred că prefectul va putea acorda bani pentru localități mult mai echilibrat. La nivelul comunelor se impune o reducere a personalului cu 50 la sută prin comasarea comunelor care au sub 4000 de locuitori. Așa dispar amantele, suratele și rubedeniile din primării. Așa putem să lucrăm cu 40 de primării în loc de 70. Voi face și o hartă și voi impune o gradație a comunelor astfel create, în funcție de numărul de locuitori”, a completat președintele IAIPP.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here