Tribunalul Gorj a sesizat CCR. Prevedere neconstituțională în statutul funcţionarilor publici

2344

Curtea Constituțională a României a decis, joi, cu unanimitate de voturi, că articolul 79 alineatul 5 din Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici este neconstituțional. Este vorba despre prevederea care spunea că modul în care sunt constituite comisiile de disciplină sunt stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.
Chiar dacă dispozițiile acestei legi sunt abrogate în prezent, ele și-au produs efectele juridice în cazul unor funcționari publici care au avut litigii. În contextul în care există în momentul de față dosare pe rol privind astfel de aspecte, acum funcționarul public în cauză poate invoca decizia CCR de joi, ca o cale de atac la sancțiunea pe care a primit-o.
„Dispozițiile criticate, în prezent abrogate, dar care continuă să producă efecte juridice în cauzele în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate, au următorul conținut: «Modul de constituire, organizare și funcționare a comisiilor de disciplină, precum și componența, atribuțiile, modul de sesizare și procedura de lucru ale acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici»”, a transmis CCR.
Decizia Curții este definitivă și general obligatorie și va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor de judecată care au sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul Gorj – Secția contencios administrativ și fiscal, Tribunalul Dolj – Secția contencios administrativ și fiscal, Tribunalul Mehedinți – Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal și Curtea de Apel Craiova – Secția contencios administrativ și fiscal.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here