Aviz gorjenilor! Se dă, din nou, liber la cumpărarea de vechime în muncă!

1722

Gorjenii vor avea din nou posibilitatea să își cumpere vechime la pensie! O reglementare în acest sens a fost postată pe site-ul Ministerului Muncii.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, gorjenii care au lipsă de vechime pot cumpăra șase ani, plătind acele contribuții care s-ar fi încasat lunar dacă ar fi muncit, raportat la cel puțin salariul minim din acea perioadă, potrivit unui document publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

485 de contracte în Gorj, la prima strigare!
Prevederea a fost reintrodusă în noua lege a pensiilor, asta după ce cumpărarea vechimii a fost sistată pe 31 decembrie 2018. De fosta reglementare, s-au putut bucura și gorjenii care nu s-au pensionat încă. Aceștia şi-au putut cumpăra vechime la pensie până la finele anului 2018 pentru perioade de timp din ultimii cinci ani în care nu au fost asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale, potrivit Legii nr. 186 din 2016, actualizată prin Legea nr. 238 din 2017. Pentru a se asigura retroactiv la pensie, gorjenii au încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii contracte de asigurare socială în care specifică perioadele din ultimii cinci ani de zile în care vor să achite retroactiv contribuţia de asigurări sociale. De asemenea, a fost dată posibilitatea de a încheia mai multe contracte de asigurare socială cu precizarea că perioadele însumate pentru care cumpără vechime la pensie să nu depăşească cinci ani calendaristici. Până la termenul de 31 decembrie 2018, la nivelul Casei Județene de Pensii Gorj au fost încheiate un număr de 485 de contracte de asigurare socială, cu un total sume încasate de 2.489.022 de lei. Numărul total de luni achitate a fost de 9.112. Totodată, au fost și 14 contracte încheiate pe o perioadă maximă de cinci ani, suma plătită în medie pentru fiecare contract de acest tip fiind de 20.971 de lei. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, a avut de completat o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Cei mai mulţi români care au cumpărat retroactiv vechime la pensie înainte ca această reglementare să expire sunt din: Bucureşti, Constanţa, Prahova, Galaţi, Iaşi, Braşov, Bacău, Timiş, Neamţ şi Suceava.

O singură tranșă sau eșalonat
Practic, noile reglementări publicate pe site-ul Ministerului Muncii pot deveni un motiv de bucurie și pentru alte sute de gorjeni. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021. „Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. (…) La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul completează o declaraţie, conform modelului prevăzut la anexa nr. 3 la prezenta ordonanță, din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul de asigurare socială pentru care se solicită asigurarea, îndeplinește următoarele condiții cumulative: a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia; b) nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii; c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială. până la data de 01 septembrie 2021. Contractul de asigurare socială încheiat conform prezentei ordonanțe de urgență îşi încetează aplicabilitatea la data la care contribuţia de asigurări sociale datorată este achitată în întregime. În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate. Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar, la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei interesate. (…) Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială. Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale reglementată de legislaţia în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”, se stipulează în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii pensiilor publice, postat în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here