Încep emoțiile pentru absolvenții de liceu

1211

Aproape 4000 de absolvenți de liceu din Gorj susțin, astăzi, prima probă scrisă a Bacalaureatului, cea la Limba și literatura română. Pentru a putea fi respectate toate condițiile de prevenire și combatere a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, la nivelul județului au fost organizate 29 de centre de examen, mare parte dintre candidați fiind așteptați să susțină probele scrise chiar în unitățile de învățământ ai căror absolvenți sunt.

Proba scrisă la Limba și literatura română va începe la ora 09.00, dar candidații trebuie să fie în sălile de examen până cel târziu la ora 08.30. Ca și absolvenții de gimnaziu, care săptămâna trecută au susținut Evaluarea Națională, absolvenții de liceu trebuie să treacă printr-un triaj epidemiologic înainte de a putea intra în centrele de examen. Accesul se va face pe baza unui act de identitate cu fotografie, iar candidații vor avea trei ore la dispoziție pentru soluționarea subiectelor. Pentru rezolvarea subiectelor de Bacalaureat, elevii au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. La examene, hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. La nivelul județului Gorj, 3966 de absolvenți de liceu s-au înscris la această primă sesiune a Bacalaureatului. Dintre aceștia, 2733 sunt absolvenți din seria curentă, iar alți 1233 provin din serii anterioare.

Primele rezultate, afișate la începutul săptămânii viitoare
Examenul va continua marți, 23 iunie 2020 cu proba la Limba și literatura maternă, urmată miercuri, 24 iunie, de proba obligatorie a profilului, ce va consta într-un examen la Matematică, pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională, respectiv Istorie, pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus. Examenul se va încheia joi, 25 iunie, cu proba la alegere a profilului și specializării, în cadrul căreia absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională, respectiv Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus. Primele rezultate vor fi afișate luni, 30 iunie, până la ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în aceeași zi, în intervalul orar 16.00 – 20.00, precum în cursul zilei de 1 iulie, în intervalul orar 08.00 – 12.00. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi anunțate pe 5 iulie. Pentru a promova Bacalaureatul, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: să aibă echivalate, recunoscute sau să fi susținut toate examenele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, să dea toate examenele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea, să obțină media 6 (cel puțin) la probele scrise.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here