Declarații contradictorii, în legătură cu Planul de restructurare al CEO

2191

* Ministrul Economiei: Programul este într-o formă…adus la minister!
* Oficialii companiei: E un document în discuție, nu este nimic clar!

Memorandumul adoptat de Guvern, în ultimele zile ale anului trecut, conține, pe lângă acordarea unui credit de 1,2 miliarde de lei, necesar pentru plata certificatelor de emisii pentru anul trecut de către Complexul Energetic Oltenia, și un program de decarbonizare și restructurare a companiei. Cum cele șase luni de grație acordate CEO pentru rambursarea împrumutului expiră în luna august, iar compania energetică este în imposibilitatea de a înapoia banii, este evident că se va merge pe varianta unui Program de Restructurare pe care Guvernul trebuie să-l notifice Comisiei Europene, în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare. Numai că, și în privința acestui Program de restructurare există unele termene care sunt depășite, așa că, în lipsa unui document clar, au apărut și declarațiile contradictorii pe tema acestuia, între ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și membri Directoratului CEO.

Programul de Restructurare ,,va trebui să prezinte viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia, va trebui să fie fezabil, coerent și de perspectivă, se va baza pe ipoteze realiste privind desfășurarea activității și va sta la baza obținerii unui ajutor de stat de restructurare pentru o perioadă de cinci ani, după cum se arată în memorandum”, potrivit economica.net.
Numai că, cu două luni înainte ca documentul să fie deja elaborat și Executivul să notifice Comisia Europeană, acesta lipsește, însă oficialii companiei și cei ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri dau asigurări că acesta va fi gata până în luna august și că deja ,,este într-o…formă la minister”, după cum a susținut, luni, în Camera Deputaților, ministrul Virgil Popescu.
„Compania energetică Oltenia: vă înţeleg tuturor îngrijorarea. Este şi o îngrijorare a mea. Dar nu trebuie să confundăm miliarde de lei cu miliarde de euro. Cred că acei colegi ai noştri care vorbeau, vorbeau de cinci miliarde de lei. Chiar săptămâna trecută, joi, am avut o discuţie pe baza programului de restructurare, care este într-o formă…adus la minister.
L-am discutat cu conducerea companiei, l-am discutat cu Consiliul Concurenţei şi vă asigur că acel ajutor de 1,2 miliarde de euro de salvare se va transforma, aşa cum am promis, într-un ajutor de restructurare care va asigura supravieţuirea companiei energetice Oltenia şi o va face performantă.
Şi nu prin închiderea totală a cărbunelui, ci prin trecerea pe gaz a unor elemente de producere a energiei electrice şi menţinerea unor centrale de producere în continuare pe cărbune, care să respecte normele de mediu. Acest lucru se va întâmpla şi se va întâmpla anul acesta, exact în termenele propuse”, a precizat ministrul.În schimb, oficialii companiei energetice spun că e un document în discuție, nu este nimic clar.,,În primul rând, planul ăsta de restructurare încă se discută, e un document în discuție, nu este nimic clar. Nu putem spune nimic, deocamdată, ce mine se închid, ce grupuri se închid, pentru că e un document în discuție. Nu s-a ajuns în varianta finală, o să fie și un consultant care o să ne ajute să fundamentăm planul acesta de restructurare și, probabil, undeva în luna august o să avem varianta finală”, a declarat Valentin Pătran, membru în Directoratul CEO.Un alt membru al Directoratului companiei, Lăcrămioara Diaconu Pințea, a afirmat că este un document în lucru și se preconizează a se finaliza în luna august.,,În momentul de față este în lucru acel plan de restructurare și, într-adevăr, prevede și niște capacități noi pe gaz care ar trebui să fie construite în următorii ani (…), dar fiind un program în lucru, nu pot să comentez, până nu e finalizat. Urmează să avem o analiză în detaliu de îndată ce consultantul de restructurare pe care urmează să-l anunțăm, încă nu s-a finalizat procesul, și vom fi, împreună cu acest consultant, gata, undeva în august să discutăm despre aceste planuri pentru că, evident, la începutul anului a fost publicat, în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice, un plan de decarbonare care poate să sufere schimbări (…) și în momentul în care avem toate elementele puse cap la cap, vom ieși cu un plan final, până atunci chiar nu putem să vorbim pentru că nu ar fi corect”, a adăugat Pințea.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here