Turiștii, bucuroși să urce din nou pe Transalpina!

928

Sâmbătă, a fost prima zi din acest an în care s-a redeschis oficial circulația pe porțiunea de Transalpina dintre Rânca și Obârșia Lotrului, cea mai spectaculoasă, de altfel, din toată șoseaua ce străbate patru județe. Turiștii nu au întârziat să apară, iar spre prânz se putea vorbi deja de un drum mult mai aglomerat decât fusese până atunci porțiunea dintre Novaci și Rânca, unde traficul a fost aproape paralizat în perioada stării de urgență. Au venit turiști din toate colțurile țării, de la București și Constanța până la Craiova și Vâlcea, toți fiind dornici să urce la munte și să respire aer curat și fără pericolul de a se infecta cu noul coronavirus. „Din București suntem, am plecat dis de dimineață cu gândul să fim primii aici și cred că suntem primii pentru că pe drum nu am mai văzut alte mașini. După atâtea săptămâni de stat în casă căutam cu disperare un loc unde să luăm o gură de aer proaspăt și să fie și un peisaj deosebit. Am venit aici din aceste motive”, a spus o bucureșteancă, în timp ce soțul său, aflat la volanul mașinii avea și un alt motiv de bucurie. „Totul e superb, să vină lumea să se plimbe, să ia aer proaspăt și să mai scăpăm de aglomerația din București, că a reapărut. A fost liniște în timpul stării de urgență, dar acum e iar nebunie. Aici e atât de bine că nu ne-am mai întoarce acasă”, a spus bărbatul.
Cea mai mare bucurie a fost însă zăpada care se găsește încă din belșug pe marginea șoselei dintre nori. „Chiar nu am avut iarnă iarna aceasta, în sensul că a nins un pic prin martie și s-a și topit a doua zi. Nu a fost iarnă, dar aici e zăpadă și de trei metri pe marginea drumului. E un super peisaj, e soare, a zăpadă, suflă un pic vântul și e rece, dar asta e situația la munte. Putem spune și că virusul e departe de noi, aici nu mai trebuie mască sau mănuși, e totul minunat”, a spus o turistă. Un craiovean s-a declarat și el foarte bucuros că a ajuns printre primii în vârful muntelui. „E ceva deosebit să fim aici în această zi în care se redeschide circulația și ne putem bucura, în primul rând, de aerul acesta deosebit. Dar e cam frig, îmi arăta pe bordul mașinii că sunt doar 3 grade. De asta și este zăpadă în continuare pe marginea drumului”, a spus bărbatul.
Printre primii care au urcat pe munte, sâmbătă, a fost și Mărioara Babu, băcița de pe Transalpina, care și-a transformat stâna în loc de popas. Aceasta a urcat la stâna Ștefanu pentru a începe pregătirile și pentru a amenaja stâna în așa fel încât să îi poată primi din nou pe turiști atunci când autoritățile vor permite redeschiderea restaurantelor. Până atunci băcița spune că va servi bulz și tocan de oaie la caserolă, turiștii fiind invitați să le consume pe pături întinse pe iarbă, așa cum se proceda odată la ieșirile în natură. În plus, la stână va fi amenajat și un muzeu al oieritului, care să le readucă aminte turiștilor de vechimea acestei ocupații. Ordinul de redeschidere a restaurantelor este așteptat cu interes și de cabanierii din Rânca, turiștii neputând să se cazeze aici atâta timp cât nu au cum să servească masa. „O să ne bucurăm de deschiderea Transalpinei mai mult după 1 iunie, când cred că vor fi și mai mulți turiști, așa cum a fost și în anii trecuți pentru că Transalpina a devenit mama turismului montan românesc. După ce vor fi condiții de relaxare adoptate sperăm să avem un an care să fie măcar la jumătatea celor precedenți”, a menționat Constantin Pănescu, șeful asociației cabanierilor din stațiune.
Până când autoritățile se vor decide să relaxeze și mai mult măsurile de liberă circulație și de redeschidere a restaurantelor și teraselor turiștii pot circula fără probleme în cursul zilei pe cea mai înaltă șosea din țară. Rămân însă valabile restricțiile de viteză și de tonaj impuse pe tot tronsonul de drum, plus interdicția de a circula pe timpul nopții. Mașinile cu tonaj mai mare de 7.00 tone nu au acces pe munte și nici nu este permisă o viteză mai mare de 30 km/h, după cum a precizat Bogdan Chelaru, șeful Secției Drumurilor Naționale Târgu-Jiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here