Ediția din acest an a Festivalului de teatru pentru elevi de la Târgu-Jiu se derulează online! Horațiu Mălăele, președintele juriului

1099

Teatrul Dramatic ,,Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu organizează cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de teatru pentru elevi ,,Constantin Stanciovici Brănișteanu”, eveniment ce va avea loc în perioada 15 mai-15 iunie 2020. Festivalul se adresează elevilor din ciclul şcolar liceal, din clasele IX-XII, din instituții școlare din municipiul Târgu-Jiu județul Gorj (cu excepția elevilor Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu). Ediția din acest an a festivalului se desfășoară exclusiv online.

Festivalul–concurs de teatru „Constantin Stanciovici-Brănişteanu” se adresează liceelor şi colegiilor din municipiul Târgu-Jiu şi judeţul Gorj, și se doreşte a fi un omagiu adus lui Constantin Stanciovici Brănişteanu, întâiul dascăl public al Şcolii Naţionale din Târgu-Jiu, cel căruia i se datorează atât primul spectacol de teatru şcolar din istoria Gorjului, cât şi începuturile mişcării teatrale locale (30 august 1834, montarea tragediei ,,Regullus” de Josef von Collin). În acelaşi timp, festivalul se constituie într-un omagiu adus dascălilor şi elevilor/studenţilor care, timp de aproape două secole, au montat şi jucat împreună pe scenele judeţului sute de piese din repertoriul dramatic românesc şi universal, contribuind şi în acest mod la emanciparea culturală a Gorjului şi la definirea sa ca important spaţiu cultural românesc.Evenimentul este instituit de Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Gorj, cu sprijinul Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Ediția din acest an a festivalului se desfășoară exclusiv online. Tema acestei ediții este ,,Libertate”.

Trei categorii de concurs
Ediția a XIV-a a Festivalului de teatru pentru elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” va cuprinde trei categorii:
I. Scriere creativă (Creative writing) – texte care să surprindă o situație dramatică, valorificând tema generală a Festivalului (Ce înseamnă libertatea în izolare?).
Textele vor avea maximum trei pagini (font Times New Roman 12, spațiere 1 rând, Justify), format Word sau PDF, cu titlul Nume_Prenume_clasa_Liceul_scriere_creativă. Textele vor fi trimise pe adresa de e-mail festivaleg@gmail.com până la data de 5 iunie 2020, ora 17.00.
II. Expresivitate non-verbală – creații individuale ce cuprind dans, mișcare, euritmie.
III. Expresivitate verbală (poezie, monolog, povestire)
Pentru fiecare instituție școlară va fi desemnat un actor care va coordona elevii și va oferi feed-back pentru categoriile II și III (se păstrează actorii coordonatori ai trupelor de teatru participante în ediția precedentă a festivalului).
Menținerea legăturii cu coordonatorii, precum și repetițiile/feed-back-ul va fi oferit exclusiv online, prin videoconferințe (Zoom/ Facebook etc.), sau alte mijloace online.
Materialele video, pentru categoriile II și III, vor avea durata de maximum trei minute și vor fi filmate ideal din punct fix (de ex. utilizând trepied), format landscape. Coordonatorii vor realiza preselecții pe baza materialelor primite de la elevi și le vor centraliza, până la data de 5 iunie 2020.

Mălăele, președintele juriului
Componența juriului: Horațiu Mălăele, actor – președintele juriului, Ion Parhon, critic de teatru, Mălina Andrei, coregraf. Jurizarea va avea loc în perioada 7-14 iunie 2020, iar pe 15 iunie vor fi anunțați câștigătorii. Pentru categoria a III-a, jurizarea va fi realizată pe două segmente, clasele a IX-a/ a X-a și clasele a XI-a/ a XII-a. Se vor acorda premiile I, II și III (în valoare de 700 de lei, 500 de lei, respectiv 300 de lei), pentru fiecare categorie și segment din festival. Premiile vor purta numele unor ilustre personalităţi ale mişcării teatrale gorjene de ieri şi de azi, anume: Titu Rădoi, Stelian Sterescu, Ligia Tilici, Jana Șerbănescu, Vasile Antonie. Laureații ediției din acest an a Festivalului de teatru pentru elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu” vor avea posibilitatea de a fi implicați în proiectele curente și viitoare ale Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here