Verdețurile, mai ieftine ca anul trecut, dar vânzările – mai slabe!

1177

Primele zile ale lui martie au adus nu doar primăvara în calendar, ci și începutul postului Paștelui, precum și primele verdețuri pe care fermierii din județ le-au crescut pe timpul iernii. Cei care au solarii sau sere sunt extrem de bucuroși că iarna a fost una blândă, iar cheltuielile pentru încălzirea spațiilor în care au cultivat verdețuri au fost mai mici decât anul trecut, de exemplu. Salata verde, ceapa și usturoiul sau spanacul sunt deja pe rafturile magazinelor ori în piețe, dar vânzările nu sunt cele pe care le așteptau cei care au și cultivat aceste trufandale. Unul dintre fermierii gorjeni care a muncit pe parcursul iernii pentru a avea ce să culeagă acum este Laurențiu Mălăescu, din Bălești. Tânărul are peste 1000 mp de solarii în care a cultivat încă de la sfârșitul anului trecut salată și ceapă verde, în special, în speranța că își va recupera investiția în primăvară și va rămâne și cu un mic profit, care să justifice efortul său. Deocamdată, tânărul constată doar că prețurile sunt mai mici decât în urmă cu un an și vânzările nu au dinamica pe care el o spera. „Se vinde binișor deocamdată pentru că vânzările sunt puțin mai slabe în comparație cu anul trecut. Acum avem și preț mai mic pentru că a fost iarna mai blândă. Acum un an dădeam cu 1,6 lei pe angro legătura de ceapă, iar acum am coborât și la 1 leu, dăm și cu 1,2 lei. A fost cald și e recoltă în toate solariile. E multă marfă pe piață și cred că și de asta sunt prețurile mai mici. Noi folosim pentru ceapă un arbagic special, care ne dă și câte 3 sau 4 fire de ceapă verde. Înfrățește foarte bine. Am căutat semințe bune și pentru salată, se face și de 300 de grame și e aclimatizată la condițiile de la noi”, a precizat Lucian Mălăescu.Marfa sa ajunge la supermarketurile din oraș, dar și la tarabe în piața centrală. În piață sunt puțini țărani care au producție proprie în privința verdețurilor de sezon. Una dintre puținele femei aflate la tarabă spune că vinde mult mai multă salată și ceapă verde către ceilalți comercianți din piață care vin și îi iau aproape toată marfa și pe care ulterior o vând la un preț mai mare. Ea se și miră că oamenii preferă să cumpere de la intermediari în loc să ia aceeași marfă de la producători la un preț mai convenabil.„E mulțumitor ce avem în solarii, dar cu multă muncă. A fost greu pentru că noaptea înghețau furtunele. A fost o iarnă ușoară, dar tot a trebuit să acoperim salata și ceapa. A trebuit să le protejăm cu folie suplimentară pentru că era cald ziua, dar noaptea tot se răcea. Iar vânzările aici la piață merg slab. Oamenii nu vin la noi la producători, deși avem prețuri accesibile, pe care le și negociem. Se duc la cei de la tarabe, deși nu înțeleg de ce pentru că acolo prețurile sunt peste ale noastre”, spune femeia. Clienții din piață sunt totuși bucuroși că au posibilitatea să cumpere verdețuri proaspete de la puținii producători autohtoni care mai vin la tarabă cu ce au de vânzare de prin grădină. „Ce cumpărăm de aici e bun, e proaspăt și are gust. Îmi place de aici din piață de la producători că sunt proaspete. Alții le țin cu apă și mai pun ei ceva acolo ca să nu se pălească. Astea de la tarabă le vezi că sunt proaspete și îi cunosc pe oameni de atâta timp. De asta și prefer să iau de la ei că știu ce calitate au”, a spus unul dintre cumpărători.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here