Ziua Voluntariatului, marcată joi, la Târgu-Jiu

2253

Astăzi, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, Asociația pentru Democrație, Educație, Respect (ADER) organizeaza la Târgu-Jiu evenimentul „O mână pentru… voluntariat”.

„Ne propunem să marcăm în această zi eforturile tuturor voluntarilor care desfășoară activități în intresul comunității din care fac parte. Începând cu ora 13.00, o să fim prezenți în Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu împreună cu voluntarii din organizație pentru a promova voluntariatul. Invităm pe toți cei care desfășoară activități de voluntariat sau vor să sprijine voluntariatul să ni se alăture şi să imprime o mână pe panoul nostru. Pentru fiecare mânuță, ADER va finanța cadouri pe care le vom oferi copiilor de sărbători”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei pentru Democraţie, Educaţie, Respect.
Ziua internațională a voluntarilor (IVD), 5 decembrie, a fost desemnată de Organizația Națiunilor Unite, în 1985, drept o zi internațională pentru a celebra puterea și potențialul voluntariatului. Este o oportunitate pentru voluntari și organizațiile de voluntari, de a sensibiliza și de a înțelege contribuția pe care o aduc comunităților lor. De asemenea, este privită ca o șansă unică pentru voluntari și organizații de a-și recunoaște eforturile, de a-și împărtăși valorile și de a-și promova activitatea în rândul comunităților lor. Tema anului 2019 este „Voluntar pentru un viitor incluziv”.
În România, voluntariatul a devenit cunoscut începând cu anul 1990, când mai multe organizații internaționale de voluntariat au venit în țară, iar altele au înființat filiale, aducând cu ele experiența în lucrul cu voluntarii și coordonarea lor, se menționează pe www.voluntareuropean.ro. În aceeași perioadă, ONG-urile românești au început să implice voluntari locali în activitățile lor, iar în 1997 au apărut și primele centre de voluntariat. Principalii actori ai mișcării de voluntariat din România sunt: voluntarii; ONG-urile și instituțiile publice care implică voluntari; centrele de voluntariat care intermediază, acolo unde ele există, legătura dintre voluntari și nevoia de voluntari a organizațiilor; companiile sau instituțiile care susțin sau inițiază proiecte de voluntariat pentru angajații lor; mecanisme europene, precum programele de schimburi internaționale de voluntari, cum este și Serviciul European de Voluntariat.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here