Rețeta săptămânii – Prăjitura ,,Cochetă”

1371

Ingrediente pentru crema de caramel: 350 gr zahăr, 4 gălbenușuri, 200 gr unt , 250 gr nucă măcinată, o fiolă esență de rom
Ingrediente pentru crema de vanilie: 500 ml lapte, 3 gălbenușuri,125 g zahăr, 50g unt, un vârf de sare, coaja rasă de lămâie, esență de vanilie, un plic budincă de vanilie
Alte ingrediente necesare: 3 foi de napolitană

Mod de preparare:
Prepararea cremei de vanilie. Se freacă gălbenușurile cu zahărul, peste ele se adaugă laptele, praful de budincă, esența de vanilie și coaja de lămâie. Compoziția obținută se omogenizează bine și se dă la fiert la foc mic, amestecând continuu să nu se facă cocoloașe. Crema trebuie să aibă o consistență asemănătoare unei budinci bine închegate. Se lasă crema la răcit și când este rece se adaugă untul tăiat cubulețe, apoi se mixează circa 2-3 minute până se obține o cremă fină.
Prepararea cremei de caramel. Gălbenușurile se freacă cu 150 g zahăr. Într-o cratiță se caramelizează restul de 200 g zahăr până este complet topit și ajunge la culoarea caramelului. Peste zahărul caramelizat se adaugă nuca măcinată și în timp ce se amestecă, se mai lasă la fiert circa 2-3 minute. Peste cremă se adaugă untul tăiat cubulețe și se amestecă până se omogenizează bine, apoi se adaugă puțin câte puțin gălbenușurile frecate cu zahărul. Se lasă la fiert circa 5-6 minute atât cât compoziția clocotește de câteva ori, apoi se ia de pe foc și se adaugă esența de vanilie. La această cremă este foarte important ca la toate operațiunile să se amestece în continuu în compoziție, să nu se lipească sau să se ardă. Se lasă să se răcorească crema puțin, și apoi se întinde peste foi cât este încă caldă.
Asamblarea prăjiturii. Pe un platou drept se așează prima foaie de napolitană și se unge uniform cu jumătate din cantitatea cremei de vanilie. Separat a doua foaie se unge cu jumătate din crema de caramel și apoi se pune foaia unsă cu crema de caramel peste foaia unsă cu crema de vanilie. Se presează ușor cu vârful degetelor. Peste a doua foaie se întinde restul cremei de vanilie, peste crema de vanilie restul cremei de caramel și apoi se adaugă ultima foaie de napolitană. Prăjitura se lasă să se întărească câteva ore sau o noapte, apoi o tăiem în porții mici cu un cuțit bine ascuțit și o putem servi la ceai sau cafea.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here