Guvern restructurat, agitație în teritoriu. „E firesc”

1629

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind restructurarea ministerelor. Pe scurt, în urma reorganizării, sunt desființate ministere, fiind comasate activități și structuri la nivelul a 16 ministere.
Deja este agitație în județ, șefii de instituții deconcentrate așteptându-se la schimbări. În prima etapă vor fi înlocuiți prefecții și subprefecții, deja vehiculându-se nume din PNL pentru noii ocupanți ai acestor fotolii. „E normal, e firesc, ca în perioada imediat următoare, toți șefii de deconcentrate să fie înlocuiți. Sigur se va face o evaluare și, cu siguranță, unii își vor pierde funcțiile”, spune primarul PNL Liviu Cotojman.
În schimb, președintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu, susține că „aceste lucruri trebuie privite cu echilibru”, menționând că nu au fost niciun fel de discuții la partid despre schimbări de șefi la deconcentrate.

Cum va arăta Guvernul
Ministerul Finanţelor Publice a preluat în subordine Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc de la Secretariatul General al Guvernului, precum şi Oficiul Naţional pentru Combaterea şi Prevenirea Spălării Banilor. Compania Naţională Loteria Română a trecut în subordinea Ministerului Economiei, ca urmare a acestor schimbări.
„În ceea ce priveşte Ministerul Economiei şi Mediului de Afaceri, aici avem comasarea mai multor ministere: Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Ministerul Turismului, Ministerul Energiei, care se desfiinţează, iar atribuţiile şi structurile acestor ministere sunt preluate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”, a spus Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului.
La Ministerul Transporturilor va fi o reorganizare prin comasare cu Ministerul Comunicațiilor. Agenția pentru Agenda Digitală care se afla la Ministerul Comunicațiilor devine Autoritate pentru Digitalizarea României la nivelul SGG.
La Ministerul Educației și Cercetării are loc reorganizarea prin preluarea activității și structurilor specializate de la Ministerul Cercetării, care sunt preluate la nivelul Ministerului Educației, urmând să fie conduse și coordonate de un secretar de stat.
La nivelul Ministerului Muncii se înființează Autoritatea Națională pentru Drepturile persoanelor cu dizabilități, copii și adopții, care va fi condusă de un președinte cu rang de stat.
În cadrul Secretariatului General al Guvernului se înfiinţează Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul şi Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova şi sunt transferate în subordinea SGG companiile de transport al energiei, respectiv Transelectrica şi Transgaz.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here