Decizie în instanță. Cariera Roșia, fără acord de mediu

1259

Cea mai mare carieră minieră din Complexul Energetic Oltenia a rămas fără acord de mediu. Curtea de Apel București a admis, pe 17 octombrie, recursul ecologiștilor de la Bankwatch România și a anulat acordul de mediu nr. 2 din 26 ianuarie 2016, emis de APM Gorj, pentru realizarea proiectului „Continuarea lucrărilor miniere în perimetrul de licenţă al U.M.C. Roșia”.
„Admite recursul. Casează sentința și, rejudecând, admite acțiunea și, în consecință, anulează Acordul de mediu nr. 2/26 ianuarie 2016, emis de APM Gorj”, a decis instanța. Decizia este definitivă, procesul fiind câștigat inițial de compania minieră. În vară, Complexul Energetic Oltenia a obținut o hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, a unui teren de peste 81 de hectare în vederea realizării obiectivului de utilitate publică şi de interes naţional „Deschiderea şi punerea în exploatare a Carierei Roşia de Jiu, judeţul Gorj, la o capacitate de 8 milioane tone/an lignit”. Deși CE Oltenia poate tăia pădurea, nu poate excava.

Un nou acord de mediu
Ecologiștii au contestat toate acordurile de mediu pentru carierele și termocentralele CE Oltenia, dar compania energetică a avut, până acum, câștig de cauză.
Șefii CE Oltenia așteaptă acum motivarea instanței. Între timp, Cariera Roșia trebuie să înceapă procedurile pentru obținerea unui nou acord de mediu. „Se așteaptă motivarea instanței, să se vadă deficiențele care rezultă în urma sentinței respective, ca după aceea să înceapă să remedieze aceste probleme și să facă demersuri pentru obținerea acordului de mediu. Oricum, situația este una destul de delicată. Sunt și alte interese. Nu am văzut acțiuni radicale pe care să le întreprindă această asociație de mediu împotriva acelora care au tăiat ilegal sute de mii de hectare de pădure și se duc într-o zonă în care e vorba de 50, 60 sau 100 de hectare pentru care Complexul Energetic Oltenia plătește sume extraordinar de mari pentru scoaterea unor suprafețe din fondul forestier”, a declarat, la un post local de radio, sindicalistul Gabriel Căldărușe.
Cariera Roşia este situată pe teritoriul comunelor Fărcăşeşti, Bîlteni şi a oraşului Rovinari. Lucrările de excavaţii au început în anul 1973.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here