Festivalul Internațional de Umor „Ion Cănăvoiu” Ediția XXVII-a, 18 – 20 octombrie 2019

1299

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Christian Tell”, Uniunea Epigramiștilor din România, Școala Populară de Artă, Asociația Națională a Caricaturiștilor, Grupul de Publicații „Flacăra”, Societatea Umoriștilor Gorjeni, Liga Culturală „Fiii Gorjului”, Consiliul Local și Primăria Runcu, Muzeul Județean Gorj, au organizat, în perioada 18 – 20 octombrie 2019, Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional de Umor „Ion Cănăvoiu”.
Manifestarea a fost deschisă umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită de vârstă, cu următoarele secțiuni:
1. Concurs de volum, inclusiv antologii. Au participat volumele de umor – epigramă, fabulă, proză scurtă/poezie umoristică – tipărite în perioada octombrie 2018 – octombrie 2019. Au fost solicitate pentru concurs minim 2 exemplare din fiecare volum participant.
2. Concurs de epigramă, cu prezentarea a 9 epigrame, din care:
– 3 epigrame pe tema: „Nici în car nici în căruță”,
– 3 epigrame pe tema: „Fudulii și credulii”,
– 2 epigrame pe teme libere
– 1 replică la epigrama „Noi și Europa”, de Ion Cănăvoiu:
Ne găsirăm, hopa-țopa
Când domol, când răspicat,
Să intrăm în Europa.
Vorba e: în ce-am intrat?
3. Concurs de fabule. S-a concurat cu 3 fabule.
4. Concurs de proză scurtă. S-a concurat cu 3 proze de maxim 2 pagini fiecare.
5. a) Concurs de parodie. S-a concurat cu o parodie (cu ritm și rimă, respectând toate canoanele parodiei) la poezia „Sonetul vinului” de Ion Cănăvoiu: Dau o tristețe pe-un pahar de vin, / Chiar mai sărac c-un veac de voi rămâne / Prin oasele de-acum tot mai bătrâne / Îmi bate-un vânt amarnic și hain. / Mai vin însingurări să mă amâne / Demult făgăduitului festin / E seară. E târziu. Și umbre vin / Și parcă vin izbăvitoare zâne./ Tăceri asurzitoare mă devoră / Într-o închisă peste apă horă / De iele—ademenind cu-nverșunare. / Și încă mai visez un colț de mare / Să înotăm în noapte împreună, / Ca doi delfini îndrăgostiți de lună. Se postează pe aceeași pagină poezia parodiată și parodia.
b) poezie umoristică. S-a concurat cu 3 creații.
6. Concurs de caricatură / fotografie umoristică. S-a concurat cu minim 5 caricaturi / fotografii umoristice, în format A4 în passepartout, pe teme libere.
La această ediție au participat peste 140 de concurenți și invitați din România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, fiind cea mai numeroasă participare din istoria Festivalului, transformând acest eveniment în cel mai important Festival de creație umoristică din România.
Concursul de Epigramă „GLUME LA MASA TĂCERII”.
În cadrul acestui festival, a fost organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Cenaclul „Hohote”, Asociația „Coloana Infinitului” și Concursul de Epigramă „GLUME LA MASA TĂCERII”.
La acest concurs au participat și doi membri ai Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj: col. (rtr.) și epigramistul Marian Grigore Dobreanu, în calitate de organizator și epigramista Any Drăgoianu, ca și concurent.
Concursul s-a adresat tuturor creatorilor gorjeni indiferent de vârstă, membri ai UER (sau nu), membri ai Cenaclului HOHOTE (sau nu).
Concurenții au participat cu câte 2 epigrame la fiecare din temele:
1. Masa
2. Poarta
3. Coloana
La acest concurs, premianții au fost următorii:
Premiul I: Any Drăgoianu din Țânțăreni
Premiul II: Gheorghe Filiș din Târgu-Jiu
Premiul III: Rodica P. Calotă din Târgu-Jiu
Creațiile epigramistei Any Drăgoianu la cele 3 teme, care au dus la câștigarea premiului I, au fost următoarele:
La tema „Masă„:
Zona parlamentară
Din mahalale reproduși
Politic ei mereu atacă
Și pun la Masa lui Brâncuși
Poporul obligat să… tacă.

La cina festivă
Ion, bărbatul meu, în fine,
Întors pe trei cărări acasă,
A constatat, și nu-i rușine,
Că-i stă mai bine lui…sub masă.

La tema „Poartă”:
Constatare
Destine multe-s cunoscute,
Așa cum scrie-n legea firii,
Iar C. Brâncuși ajunse iute
Direct la Poarta Nemuririi.

Balsamică
Vorbind și de atele sufletești
Brâncuși, în vremea asta acră,
Spre casa împlinirii românești
A dăltuit o Poartă Sacră.

La tema „Coloană”:
Țara mea
Un iz de victorii emană,
Mândria de-acuma mă paște
Când văd așezați în coloană
Românii ce pupă la moaște.

112, Caracal!!!
Noi punem și rănilor sare
Când banul e marea ispită
Coloana răpirilor pare,
De-a dreptul, vă spun, infinită.

Biroul Executiv Județean Gorj al A.N.C.E. „Regina Maria” aduce și pe această calde mulțumiri doamnei Any Drăgoianu care ne-a reprezentat cu cinste la acest valoros festival, o felicită pentru premiul câștigat și-i urează succes pe mai departe și cât mai multe trofee în vitrina literară.
Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretarul executiv A.N.C.E.R.M. Gorj

1 COMENTARIU

  1. Toata stima, domnul Cepoi! Pentru dvs si profesionistii in ale umorului pe care ii avem, multi si buni! Foarte buni! Dar cum se face ca faceti din evenimentele centrului de creatie pepiniera amantelor lui Dadalau? Tocmai omul care nu stie cum sa va mai defaimeze peste tot, strigand sus si tare ca va impaunati cu munca „eminentei” sale cenusii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here