Drum asfaltat fără bani. Primărie pusă la plată, după opt ani!

6804

Firma Consiliului Județean Gorj, Întreprinderea de Drumuri și Poduri, a reparat un drum comunal în urmă cu aproape zece ani și abia acum își recuperează banii. Primăria Tismana ar putea fi pusă în situația de a achita peste 300.000 de lei, însă primarul Marian Slivilescu susține că drumul a fost reparat… fără bani, pe vremea fostei administrații. „Nu știu dacă trebuie să plătim noi acești bani”, spune edilul, care așteaptă să vadă cum se va finaliza acest litigiu în instanță.

Între Primăria Tismana și IDP Gorj a fost încheiat, în 2010, un acord-cadru, pe patru ani, care prevedea efectuarea de lucrări anuale, pe drumurile din localitate, în baza unor contracte succesive și în funcție de fondurile existente la bugetul localității.
În primul an, IDP a asfaltat un kilometru de drum în satul Isvarna, pentru care societatea Consiliului Județean Gorj a fost plătită. În anul următor, IDP a finalizat lucrarea. În mod bizar, societatea a cerut banii pe investiție șase ani mai târziu.
„Este o lucrare care s-a efectuat în 2010, nu eram primar atunci. Lucrarea a fost executată de IDP, în baza unui contract multianual. Este vorba despre un drum în satul Isvarna, de vreo doi kilometri. Drumul a fost făcut, dar s-a plătit doar primul tronson. Un kilometru s-a făcut în primul an, când au fost alocate resurse de la buget, iar în anul următor, IDP a continuat lucrarea, după spusele fostului primar, fără să aibă încuviințarea și fără să fie prevăzute fonduri în buget. De fapt, și factura pentru lucrarea respectivă a fost prezentată mult mai târziu, după vreo 6 ani”, spune Slivilescu.

„Încă ne judecăm”
Actualul primar a refuzat să achite banii, iar IDP s-a îndreptat în instanță. Săptămâna trecută, Întreprinderea de Drumuri și Poduri a obținut o primă decizie. „Admite acțiunea. Obligă pârâtul (n.r. Primăria Tismana) să plătească reclamantului suma de 301.747, 47 lei reprezentând contravaloarea facturii nr. 140/06.04.2017”, a hotărât o instanță a Tribunalului Gorj. Decizia nu este însă definitivă, sentința putând fi atacată cu recurs.
Primarul Slivilescu așteaptă finalizarea procesului. Nu își pune încă problema de unde va da acești bani, mai ales că la ultima rectificare bugetară a primit fonduri doar pentru funcționare. „Nu știu, să vedem dacă trebuie să plătim banii ăștia. Procesul este de doi ani, încă ne judecăm. IDP lucra în fiecare an, în funcție de convenția făcută cu primăria. Vă dați seama că nu au lucrat într-o singură noapte, ca să poți spune că nu ai știut”, a conchis Slivilescu. Între timp, Primăria Tismana a reziliat, în vară, un contract cu IDP, societate aflată în insolvență. Un drum de circa trei kilometri a fost asfaltat doar câteva sute de metri, investiția fiind abandonată.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here