Liga Pensionarilor Gorj, Organizaţia care apără drepturile vârstnicilor

1465
pensionariLiga Pensionarilor din Judetul Gorj a fost înfiinţată de un grup de pensionari inimoşi, după evenimentele din decembrie 1989, potrivit certificatului emis de Judecătoria Tg-Jiu sub numărul 1/1992, fiind înscrisă în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflate la Grefa Judecătoriei, moment în care a căpătat personalitate juridică.

Are sediul în municipiul Tg-Jiu, strada Tudor Vladimirescu, nr. 79 şi este afiliată la Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România, membră a Federaţiei Europene a Pensionarilor din anul 1995.

De la începutul activităţii, principala preocupare a celor aleşi în fruntea asociaţiei, a constituit-o consolidarea acesteia din punct de vedere organizatoric, fapt ce a condus, ca în scurt timp, numărul membrilor să depăşească cifra de 2500, acţiunile fiind frecvente, iar prestaţia ligii mereu în creştere. Greutăţile întâmpinate în perioada de transformări socio-economice şi politice, fără sediu şi sprijin financiar, dar şi starea de sănătate şi decesul unor membrii din conducerea ligii a făcut ca această ascensiune în timp să se reducă.
În aceste condiţii a fost nevoie de organizarea în aprilie 2007 a unei adunări generale ale cărei lucrări s-au desfăşurat în prezenţa preşedintelui Federaţiei Naţionale, ocazie cu care a fost ales un nou preşedinte şi completate celelalte funcţii rămase vacante în comitet şi comisia de cenzori, cu obiectivul de relansare a activităţii ligii, reluarea dialogului cu pensionarii, apărarea demnităţii în societate, obţinerea şi protejarea drepturilor acestora privind pensia, asistenţa medicală, asigurarea unor servicii publice de calitate şi consolidarea organizatorică şi financiară a acesteia.
Pentru a fi mai aproape de pensionari şi a le cunoaşte mai bine greutăţile, conducerea ligii a acţionat pentru organizarea de filiale în oraşul Turceni şi suburbia acestuia Strâmba de Jiu, comunele Urdari, Schela şi Ţânţăreni, astfel de preocupări pe lângă alte acţiuni contribuind la creşterea numărului de membri, în prezent peste 4000 din toate categoriile de pensionari, dovadă a faptului că pensionarii gorjeni au încredere în organizaţia lor şi conducerea acesteia, care le promovează interesele şi le apără drepturile câştigate prin munca de o viaţă.
În plan local , datorită activităţilor pe care le desfăşoară, Liga Pensionarilor a devenit un partener de dialog respectat al conducerilor instituţiilor de stat locale, fapt dovedit şi de prezenţa reprezentanţilor acestor instituţii la activităţile ligii şi de implicarea lor în rezolvarea problemelor de viaţă şi de sănătate ale pensionarilor abordate de conducerea ligii. Sunt numeroase propunerile şi intervenţiile preşedintelui ligii pentru soluţionarea problemelor pensionarilor în cadrul şedinţelor Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din cadrul Prefecturii judeţului, probleme precum asigurarea de către autorităţile publice locale a accesului pensionarilor la serviciile publice şi de interes general şi îmbunătăţirea calităţii acestor servicii, implicarea instituţiilor statului în soluţionarea mai multor probleme ridicate de pensionari legate în special de biletele de tratament în staţiunile balneare, plata serviciilor de către Ministerul Transporturilor şi Casa Naţională de Pensii societăţilor de transport de pe raza judeţului care deservesc pensionari şi asigurarea fondurilor necesare aprovizionării cu medicamente în farmacii şi spitale.
Cum multe din nevoile pensionarilor cauzate de sărăcie nu pot fi rezolvate în plan local , la întâlnirile organizate de Federaţia Naţională la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale şi Ministerului Sănătăţii Publice, preşedintele ligii a supus atenţiei problemele cu care se confruntă pensionarii gorjeni, formulând propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei cu caracter social şi solicitând măsuri pentru atenuarea sărăciei, printre acestea regăsindu-se elaborarea unei legi cu o metodologie unică de calcul a pensiilor, modificarea regimului de impozitare a pensiilor astfel încât să fie impozitată numai partea din pensie ce depăşeşte cuantumul a două salarii medii brute pe economie, obţinerea drepturilor pensionarilor la administrarea patrimoniului fostei UGSR şi altele.
Pichetarea în mai multe rânduri a Prefecturii judeţului, la finalul cărora au fost depuse Prefectului în calitatea sa de reprezentant al Guvernului, scrisori pentru a întreprinde măsuri de susţinere şi aprobare a unor hotărâri sau ordonanţe care să rezolve revendicările din conţinutul scrisorilor respective ca şi strângerea a peste 1000 de semnături de la pensionari pe o petiţie cu revendicările stabilite de conducerea Federaţiei Naţionale, au constituit acţiuni de luptă pentru apărarea drepturilor acestora. Refuzul Guvernului de a aplica prevederile Legii nr.250/2007 pentru modificarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, referitoare la creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu data de 1 ianuarie 2009, a condus în urma dezbaterilor din cadrul şedinţei Comitetului Director al Federaţiei Naţionale ce a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie a.c. la care au participat şi preşedinţii asociaţiilor judeţene, să se acţioneze pentru chemarea în instanţă a Guvernului redactându-se ulterior documentele necesare şi depunerea lor la Tribunalul Municipiului Bucureşti.
Pentru a mări şansa obţinerii succesului urmărit, toate organizaţiile din reşedinţele de judeţ urmează să depună în perioada următoare la tribunalele judeţene documentele necesare respectiv cererea de chemare în judecată a Casei de Pensii prin care să fie obligată la actualizarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2010, adică stabilirea acestora la o valoare a punctului de pensie de 826.2 lei reprezentand 45% din salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2010, cererea adresată Preşedintelui Tribunalului Judeţean însoţită de tabelul cu datele şi semnăturile pensionarilor de asigurări sociale de stat care cheamă în judecată Casa Judeţeană de Pensii pentru a fi obligate de instanţă să respecte şi să aplice în continuare prevederile art.80 (3) din Legea nr. 19/2000 şi mandatează Liga Pensionarilor să le reprezinte interesele şi drepturile în faţa instanţei judecătoreşti şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în care se va formula excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2009 privind unele măsuri financiar-bugetare şi art.16 alin.(1) din Legea nr.12/2010 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010.
În scopul înregistrării unui număr cât mai mare de semnături şi demararea procedurilor necesare până la data de 26 februarie a.c., conducerea Ligii şi cele ale filialelor, solicită din partea fiecărui pensionar, dacă este cazul, să-şi clarifice calitatea de membru pentru o evidenţă corectă, iar celor care nu au această calitate, dar doresc să ne fie alături, aşteptăm adeziunea sau chiar părea lor la sediul Ligii şi al filialelor.
Nevoile pensionarilor sunt specifice şi trebuie soluţionate favorabil de către Guvern , într-un timp cât mai scurt, pentru ca aceştia să se poată bucura cât mai mult în perioada de viaţă rămasă.
Preşedintele Ligii Pensionarilor din Judeţul GorjEc. Petre Rădulescu

1 COMENTARIU

  1. Catre Preşedintele Ligii Pensionarilor din Judeţul Gorj .Ec. Petre Rădulescu
    Buna ziua ,
    Ma numesc Ion Valeriu cu domiciliul in Tg-Jiu , sant pensionar si doresc sa stiu daca exista o actiune coordonata (cum exista in alte judete) de atacare a ordonantei guvernului de rectificare de bugetara prin care nu se respecta L 127 cu privire la majorarea punctului de pensie cu 40%.
    Fata de situatia existenta doresc sa apelez la ajutorul dumneavoastra . In acest sens va rog sa-mi comunicati unde va pot contacta, actele necesare si obligatiile mele in cazul in care exista o actiune coordonata in sensul prezentat mai sus.
    Fata de cele aratate astept un raspuns, respectiv date de contact.
    Va multumesc .

    Cu stima ,
    Ion Valeriu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here