Între „Ciocan şi Nicovală”

463
padureSuntem doi bătrâni trecuţi de 80 ani şi locuim la ţară, cu casă încălzită cu lemne, neavând posibilităţi să băgăm gaze care trec pe la poartă de ceva vreme. Înainte de a începe iarna, m-am interesat să aduc lemne din pădurea pe care am primit-o pe raza comunei Prigoria pentru a mă aproviziona pentru iarnă, lucru care nu l-am putut face fiind pus între ”ciocan şi nicovală”.

Ducându-mă în pădure să mi se marcheze lemne de către dl. brigadier şi pădurar, am fost refuzat spunându-mi că nu am semnele de mejdină mai dese ca să-mi marcheze. Eu am pus semne de anul trecut dar şi atunci nu mi s-au marcat, tot că nu am semne dese aşa s-a pronunţat domnul brigadier Şerban şi dl pădurar Ionescu. Anul acesta am fost refuzat de acelaşi brigadier Şerban şi de pădurarul Niculescu care a venit în locul lui Ionescu. Menţionez că am depus dosarul pentru a fi luată pădurea în pază de 2 ani de zile dar trec iarna tot fără lemne. Eu nu înţeleg de ce nu mi-a luat pădurea în pază de acest lucru depinzând zic ei( pădurarul şi brigadierul) acţiunea de a marca lemne. Mi s-a reproşat că nu vrea să plătească eventualele furturi din pădurea mea care s-ar produce de alţi cetăţeni. Un lucru interesant este că domnii pădurari vor să aibe în pază cât mai puţină pădure, să fie liberi, dar să primească salariu de la stat. Mai mult decât atât, un domn pădurar mai afacerist îi îndeamnă pe prietenii cu care a mai lucrat, să taie(fure) lemne din pădurea particularilor şi să nu se bage în perimetrul ce-l are în primire de la Ocol.

Mă întreb, pentru ce mi s-a dat pădurea, că lemne nu pot să tai şi stau în frig!
Dacă aş intra în categoriile celor care primesc bani pentru lemne m-aş consola că-mi dă statu bani şi cumpăr dar pensia e mică şi lemnele se vând scump. Iar mă întreb: sunt consăteni de-ai mei care au primit pădure, au titlul de proprietate şi primesc ajutor de încălzire-ajutor în bani. Statul ăsta român e atât de bogat de ajută să se încălzească cetăţenii cu lemne plătite de la stat sau cu alte surse de combustibil? Cred că va sosi timpul ca aceste anomalii sociale să se rezolve odată, mai ales că suntem în criză economică, determinată de criză politică, izvorâtă din lupta pentru putere în stat-dacă mai putem vorbi de stat!
George CIUCULEANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here