Școlile vechi vor fi expertizate pentru risc seismic

1056

Școlile construite în urmă cu mai bine de 40 de ani vor fi expertizate în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea legii care prevede că, până la 1 ianuarie 2021, conducătorii instituţiilor publice trebuie să dispună începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ. Scopul este diagnosticarea stării imobilelor în care se desfăşoară activitatea didactică din România, pentru a se pune la punct un plan de intervenţie asupra acestora şi a se preîntâmpina accidente în caz de seism major.
Legea se referă la clădirile construite înainte de 1978, iar expertiza, care se va încheia în iunie 2024. Finanţarea este asigurată de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale, se arată în lege. Sunt exceptate de la verificări numai imobilele expertizate după data de 1 ianuarie 2010.
Neînceperea sau împiedicarea în timpul mandatului a procedurilor legale pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor de către conducătorii instituţiilor publice care au în administrare construcţii cu destinaţia de unităţi sau instituţii de învăţământ se va sancţiona cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here