„Băşcălia” îngroapă România!

501
În Ţara încă preşedintelui-jucător, Traian Băsescu, se petrec o groază de întâmplări ce ar trebui să pună electoratul pe gânduri. Cu o imensă lipsă de ruşine, nu ni se mai promite mincinoasa chemare la urne cu “Să trăiţi bine!”, oscilându-se între lozinci scrise pe bannere ce au împânzit până şi comunele Gorjului, nu doar capitala judeţului.

Ba mai mult, ele acoperă Casa de cultură din Târgu Jiu, monumente de patrimoniu şi principalele intersecţii. Staff-ul de campanie, completat cu Elena Udrea, un fel de nimfă a lui Zeus, a trecut uşor-uşor de la “Băsescu pentru România” la mai noua “De ce le e frică, nu scapă.”, la care se adaugă nişte aluzii la lupta sa cu Parlamentul. Singurul pe care n-a reuşit să-l subjuge şi pe care l-ar dori transformat într-o anticameră a Palatului din Dealul Cotrocenilor.

Nu-i vorbă, de vreo cinci ani încoace călăreşte tot. Armată, servicii, Justiţie şi i-a totul într-o băşcălie care face enorm rău ţărişoarei de care nu-i pasă nici cât negru sub unghie. Sănătatea este pe butuci şi abia a găsit Guvernul Boc niscaiva crăiţari din rezerva de stat pentru o perfuzie. Şi dacă nici transporturile n-o duc prea bine – a se vedea starea proastă a drumurilor şi desele accidente de cale ferată -, iată că interimarul ministru Radu Berceanu se mai ocupă de încă un domeniu la care nu se pricepe. I s-a mai arondat şi Ministerul Agriculturii. Nu mai departe de ziua de ieri, vreo cinci sute de fermieri nemulţumiţi au protestat în faţa Ministerului Finanţelor, în semn de protest faţă de neplata subvenţiilor. Ce dacă fostul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, declara că banii pentru subvenţionarea producătorilor agricoli au fost prevăzuţi în bugetul pe anul 2009! Pentru liniştirea protestatarilor membri ai sindicatului Federaţia Crescătorilor de Taurine, democrat-liberalul ministru de interne interimar, Vasile Blaga, a mobilizat peste 500 de jandarmi. Adică un jandarm la fiecare nemulţumit. Iar sindicaliştii paşnici protestau cu clopote şi talăngi, ameninţînd că data viitoare vor aduce şi animale. Un protestatar a şi fost luat cu duba, stârnindu-se îmbrânceli, iar jandarmii aveau pulanele şi armamentul din dotare la dispoziţie.
Tot în cursul aceleiaşi zile, alţi vreo două sute de membri ai Agrostar, în frunte cu preşedintele federaţiei, Ştefan Nicolae, au pichetat Ministerul Agriculturii. Ca început al campaniei pentru alegerile prezidenţiale nici nu se putea mai rău. Nemulţumirile la adresa guvernanţilor susţinuţi de preşedintele-jucător ce nu ia în considerare o majoritate parlamentară – PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale altele decât cea maghiară – este de aşteptat să ia amploare.
Opoziţia pare şi chiar este mai unită decât oricând. Şi nu doar în Parlament, acolo unde comisiile pierd vremea cu audierea miniştrilor pe care-i propune primul ministru desemnat, Lucian Croitoru. Om respectabil ca finanţist şi neputincios în a convinge că e capabil să obţină o susţinere parlamantară pe 4 noiembrie. Că nici Băsescu nu crede în soarta acestui Cabinet Croitoru o dovedeşte noua declaraţie a lui Zeus. Ca râzgândac ce este, Zeus s-a mai contrazis odată şi ne promite o nouă nominalizare sau desemnare, cum vreţi s-o luaţi, de alt prim ministru. Cea mai bună dovadă că şi-l doreşte prim ministru tot pe interimarul Emil Boc. Singurul (in)capabil să guverneze pe timp de criză, dar care nu-i iese din voie şi e dispus să organizeze alegerile prezidenţiale după pofta inimii lui.
Fostul prim ministru şi partener în defuncta Alianţă DA, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că “Traian Băsescu a făcut permanent pledoarie în defavoarea României”. Ca un redutabil om politic şi premier ce i-a ţinut piept lui Zeus nu mai puţin de patru ani, Călin Popescu Tăriceanu este extrem de credibil.
Strâns cu uşa de execrabila stare economică şi socială a naţiei, Traian Băsescu mută centrul discuţiilor sale mincinoase în altă parte. Ba se luptă cu Parlamentul, ba îl atacă pe fostul preşedinte Ion Iliescu, suspectat de el că le-ar ţine trena contracandidaţilor săi la preşedinţia României: Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu. Extrem de analitic şi sictirit, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, i-a răspuns pe bloog-ul său şi în declaraţii publice numindu-l “Preşedintele Băşcălie”. Elocvent, nu?
Din nefericire, această denumire plină de miez, cu băşcălia, ne temem să nu îngroape România!
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here