Război politic la Bustuchin. „Ia banii degeaba” vs. „Nu mă lasă să-mi fac treaba

2299

Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, vrea să scape de viceprimar. Propunerea de eliberare din funcție a lui Gheorghe Stoenescu va fi discutată în ședința ordinară de vineri, 27 septembrie. „Unul dintre motive este că nu își face treaba. Plus că nu mai sunt bani”, își justifică Ciocea decizia. Viceprimarul PSD afirmă, însă, că nu este lăsat să-și facă treaba și susține că nu știe oficial motivele pentru care se dorește îndepărtarea sa. „Dacă e problema banilor, ce să zic, salvez eu Bustuchinul”, mai spune viceprimarul Stoenescu, ridiculizând situația.

Primarul din Bustuchin nu mai are nevoie de viceprimar, deși cei doi au colaborat bine până mai de curând. Cum PSD vrea să-l lase pe Ciocea fără mandat, disputa politică lovește și-n administrație. În situația în care Ion Ciocea pierde funcția, vicele PSD Gheorghe Stoenescu ar prelua atribuțiile de primar.
În ciuda acestor aspecte, primarul Ciocea nu pune demersul său pe seama intereselor politice. Susține că viceprimarul „nu își face treaba” și că, mai mult, dorește să facă o economie la buget. „Am un proiect în care îi cer demiterea viceprimarului. Dacă există cvorum, merg cu el în continuare, dacă nu, îl retrag. Unul dintre motive este că nu își face treaba. Niciodată într-o instituție nu poți face tu ca salariat ce vrei. Plus că nu sunt bani, restrâng încă două posturi, e vorba și de buget. Ia 90 de milioane, mai bine dau banii la fotbal, la cultură sau în altă parte decât să țin un om care îmi cheltuie atâția bani. Nu mai angajez un alt viceprimar”, ne-a declarat Ciocea. Asta în condițiile în care viceprimarul nu dă concurs pe post, ci se alege din rândul consilierilor locali, prin vot secret.
Întrebat despre restrângerea organigramei, primarul Ciocea nu a dorit să spună despre ce alte posturi ar fi vorba, menționând că mai întâi „trebuie să fac documentațiile”.

„Vrea să blocheze primăria”
Consilierul local Cornel Liviu Pătrulescu intervine în acest scandal și spune că primarul vrea prin acest demers doar să blocheze activitatea primăriei. „Schimbarea din funcție a viceprimarului se poate face, conform Codului Administrativ, art.152, cu votul a 2/3 din numărul consilierilor în funcție, în cazul de față 9 consilieri din 13 în funcție (10 PSD, 1 PMP – Scrădeanu Claudiu, 1 PRU – Șoșoi Gheorghe, 1 M10 – Pătrulescu Cornel), la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din consilieri. Se pare că motivarea domnului primar este că nu mai are bani (motiv de preșcolar) și vrea să facă economie la buget. Adevăratul motiv este dorința domnului Ciocea Ion de a bloca activitatea primăriei și de a își impune apoi omul («pe Dăncilă») în cazul în care pierde recursul de la Curtea de Apel Craiova în procesul cu PSD-ul, acțiune ce se va finaliza în maxim 3-4 săptămâni”, susține Pătrulescu.
La prima vedere, proiectul primarului pare sortit eșecului, PSD având 10 din cei 13 consilieri. „Sincer să fiu, am ajuns la concluzia că e posibil orice, oricând, în România. Sunt mai multe aspecte, nu doresc să le aduc în spațiul public”, spune viceprimarul Stoenescu. „Eu îi las pe ei să decidă. Dacă ai coloană vertebrală, trebuie să aprobi proiectul”, mai afirmă Ciocea, care recunoaște că a avut o colaborare foarte bună cu vicele Stoenescu, până când a intervenit Mihai Weber, liderul PSD Gorj.

Mărul discordiei
Aflat în conflict deschis cu PSD, Ion Ciocea a încercat să contracareze acțiunile foștilor săi colegi care vor să-l lase fără mandat. „Într-o încercare disperată de a-și salva funcția, primarul le-a cerut consilierilor PSD să demisioneze în bloc, fapt care, în opinia dânsului, ar fi dus la alegeri locale anticipate, dar în realitate ar fi dus la blocarea activității primăriei”, spunea consilierul local Pătrulescu.
Viceprimarul PSD Gheorghe Stoenescu consideră că singura sa „greșeală” este că nu și-a dat demisia, așa cum i-a solicitat primarul. „Vineri avem ședința ordinară de Consiliu Local. Am văzut și eu că există un proiect privind eliberarea mea din funcție, la propunerea domnului primar. În momentul acesta, nu știu motivele, am văzut doar dispoziția. Sincer, mi-e și foarte greu să comentez la adresa dumnealui. Am înțeles că dânsul a spus că nu-mi fac treaba și că nu mai sunt bani. Probabil că dânsul se referea la toată cheltuiala cu salariul meu, de zice de 90 de milioane. Dacă e problema banilor, ce să zic, salvez eu Bustuchinul”, ne-a declarat viceprimarul Stoenescu, menționând că nu este lăsat să-și facă treaba, primarul „tăindu-i” din atribuții. „Cred că dânsul voia să spună că nu îmi fac treaba pentru că nu sunt lăsat. Eu mă ocupam în special de problemele de fond funciar, inclusiv întocmirea documentațiilor de cadastru. Eu nu am avut niciodată birou și am stat împreună cu cei de la comisia locală de fond funciar. Mi s-a cerut să părăsesc acel birou, că nu mai am voie să comunic cu angajații. Am cerut să mi se dea dispoziție scrisă, să știu exact ce am voie să fac și ce nu. Sunt colegi cărora li s-a impus să nu comunice cu mine. Mie îmi pare foarte rău că s-a ajuns la această situație. Este un om cu foarte mare experiență, cu o vârstă respectabilă, și aș dori să precizeze concret cu ce a greșit viceprimarul din Bustuchin, în afara faptului că nu mi-am dat demisia împreună cu ceilalți consilieri PSD și supleanții. Nu cred că demisia mea l-ar fi ajutat cu ceva. Dacă toți colegii mei ar fi spus că aceasta este soluția, nu aș fi avut nimic de obiectat și îmi asumam și eu asta fără doar și poate. Dar, legal, nu cred că se putea face nimic. Trebuia să se ajungă la dizolvarea Consiliului Local, iar instanța să decidă asta. Demisiile în bloc ar fi dus la un blocaj administrativ și cred că dânsul trebuia să dea dovadă de responsabilitate”, susține Stoenescu.

Reacția PSD Gorj
PSD Gorj a anunțat că va trimite reprezentanți la ședința de vineri de Consiliu Local. „Dacă nu mai sunt bani la bugetul UAT-ului, înseamnă că dumnealui nu a fost un bun gospodar și nu și-a prevăzut în buget salarizarea. Dar astea sunt niște gogoși pe care nu le mestecă nici copiii de grădiniță. Motivul este clar, o răzbunare, proiectul fiind unul politic. Noi vom fi prezenți la ședința de Consiliu Local, iar consilierii aleși pe lista PSD vor trebui să respecte linia partidului. Ei nu au niciun motiv să voteze proiectul domnului primar Ion Ciocea. Noi nu intervenim aici în cazul unui proiect administrativ, care vizează comunitatea, ci este vorba despre un proiect politic, iar consilierii PSD trebuie să se alinieze liniei partidului”, a declarat Anca Bordușanu, purtătorul de cuvânt al PSD Gorj.
Consilierii PSD care nu vor respecta decizia partidului riscă să-și piardă sprijinul politic și, implicit, mandatul.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here