Școală modernizată la Budieni!

1109

Primarul comunei Scoarța are cu ce se mândri în fața consătenilor săi după ce, zilele acestea, a reușit să ducă la bun sfârșit nu doar lucrările de modernizare a căminului cultural din satul Budieni, ci și a școlii generale de aici, o școală care avea nevoie urgentă de reparații capitale. În această vară acoperișul construcției a fost complet înlocuit, iar acum se lucrează la anveloparea termică a clădirii, după care va fi ridicată și o toaletă modernă, care să îi ia locul celei aflate în fundul curții de zeci de ani. Ieri, edilul a mobilizat zeci de localnici, inclusiv cadre didactice, dar și angajați ai primăriei și beneficiari ai ajutoarelor sociale, pentru a face curățenie atât în curtea școlii, cât și în sălile de curs. Ion Stamatoiu este mândru că la început de an școlar oamenii vor vedea o altă construcție, chiar dacă este aceeași școală în care și el a învățat când era copil.„Înainte de a ajunge primar am promis că această școală, unde și eu am învățat, va fi reabilitată. Cu sprijinul domnului deputat Mihai Weber și a domnului Cosmin Popescu am reușit să primim finanțare pentru această școală. Am semnat târziu contractul, au început târziu și licitațiile, dar lucrările au început, este șantier, dar vă asigur că anul școlar va începe în condiții bune. Am avut grijă să nu fie risc pentru copii și am lucrat, în primul rând, la acoperișul acestei școli.
Totul este nou, este schimbat complet. Se face și anveloparea termică, iar când începe școala copiii vor intra doar pe această intrare principală, fără să aibă acces în zona din spatele școlii. Acolo se află materialele rezultate din dezmembrare și care provin inclusiv de la căminul cultural, care este și el gata și va fi inaugurat în curând”, afirmă edilul.
În preajma școlii urmele șantierului erau vizibile, ieri, la tot pasul. Resturi materiale provenite de la fostul acoperiș, țigle și lemne, în special, au fost cărate toată ziua de cei implicați în acțiunea de igienizare a ceea ce va fi în viitor spațiul verde din preajma școlii. „Începe școala acum și trebuie să muncim pentru copii. Facem frumos pentru copii. Noi suntem de la social și am venit să facem curățenie că și copiii noștri vin aici. O să terminăm repede și să vedeți ce frumos va fi la final”, a spus un localnic, beneficiar al venitului minim garantat, prezent la acțiunea din curtea școlii. Dascălii unității de învățământ sunt convinși că nu vor avea parte de șantier și de săptămâna viitoare încolo, deși schelele muncitorilor nu vor dispărea din peisaj. „Facem o muncă de echipă, colaborăm foarte bine și sperăm să se termine totul până la începerea anului școlar. Nu vom avea șantier în prima zi de școală. Avem timp suficient să facem curățenie generală până în prima zi. Noi ne bucurăm că în sfârșit s-a făcut ceva și că vom avea o clădire modernă. Se vor termina toate lucrările în cele din urmă și atunci totul va fi mult mai frumos”, a spus și Loredana Cojanu, unul dintre dascălii veniți să ajute la strângerea resturilor din curtea școlii. Alte colege ale acesteia ștergeau praful de prin clase, interiorul unității de învățământ fiind încă nemodernizat. Primarul speră să prindă fonduri anul viitor pentru a reabilita și sălile de curs, acum fiind mult mai important faptul că nu mai plouă prin tavanul școlii.Și mai important este că școala va avea o toaletă modernă, chiar dacă asta presupune că lucrările de construcție vor continua cel puțin până la sfârșitul acestui an calendaristic.„Lucrările nu promit că se vor termina în această toamnă pentru că avem de executat și toaleta. Ați văzut că toaleta actuală e tot în curtea școlii. Lucrările la ea vor începe imediat și sperăm să fie finalizate spre sfârșitul lunii noiembrie, dacă vremea ne va permite. Dacă nu, va rămâne finalizarea spre primăvară. Termenul de execuție este de 12 luni, dar se va face mai repede pentru că avem un constructor de toată lauda. Aceeași firmă ne-a făcut și căminul și e o firmă de lăudat pentru că a acceptat să execute proiectul la valoarea din 2017. Prețul de atunci clar diferă de cel de acum, dar au acceptat să lucreze și în aceste condiții și au făcut ceva de calitate. Manopera a crescut și cu toate acestea lucrează pe valoarea de acum doi ani”, mai afirmă primarul Ion Stamatoiu, care promite și amenajarea unei baze sportive moderne pe un teren din apropierea școlii. Până acum elevii din Budieni făceau orele de sport în stradă, printre mașini, dar, din această toamnă, lucrurile par să se schimbe, o suprafață destul de mare fiind deja betonată pentru a fi amenajat acolo un teren cu gazon sintetic pe care să îl poată folosi inclusiv localnicii, nu doar elevii.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here