Primărie amendată cu o mie de lei. Motivul!

1172

O primărie din județul Gorj a fost amendată cu suma de 1.000 de lei, pentru că a trimis în șomaj însoțitorii persoanelor cu handicap. Din lipsă de bani, cele 24 de posturi de asistent personal au fost desființate printr-o hotărâre de consiliu local, adoptată în 6 mai 2019.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, venit în Gorj, a dispus un control la primărie, susținând că „din punct de vedere financiar, nu ar trebui să existe această problemă”.
Reprezentanții Agenției Județene de Prestații și Inspecții Sociale Gorj au ajuns la Bîlteni și au constatat că „situația creată s-a datorat lipsei de finanțare aferente salarizării asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav din sumele primite de la bugetul de stat pentru anul 2019 (din sume defalcate din TVA), iar în bugetul local nu există alocate sume cu această destinație”. Pentru acest an, Primăria Bîlteni a prevăzut suma de 816.000 lei pentru asistență socială, sumă ce reprezintă plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap grav.
„Ceea ce s-a întâmplat la Bîlteni este ceea ce se va întâmpla și în alte localități din Gorj și ceea ce se întâmplă în țară, pentru că bugetele locale nu acoperă salariile asistenților personali. De ce? Pentru că Guvernul a pus aceste cheltuieli în cârca administrațiilor locale, fără să le acorde și fonduri. Este o problemă pe care am semnalat-o de la constituirea bugetului”, susține deputatul Dan Vîlceanu. Potrivit parlamentarului de Gorj, ministrul Muncii ar trebui să facă demersuri pentru ca primăriile să aibă bani de salarii, nu „să pună presiuni să dea amenzi și să facă controale”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here