Ca la noi, la nimeni – Tăriceanu joacă la două capete? (Cine ține cheile guvernării? PSD sau Călin Popescu Tăriceanu)

847

Motto: „Cine întreabă este prost pentru cinci minute, dar cine nu întreabă rămâne prost pentru totdeauna.” Proverb chinezesc

Ne-am luat după unele declarații ale președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, făcute luni după ședința de lucru a coaliției de guvernare PSD-ALDE și se pare că ne-am păcălit. La sfârșitul ședinței coaliției, de luni, la care a participat și șefa interimară a PSD, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, care este și Președintele Senatului, a declarat că PSD-ALDE au decis să-l susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naționale a României, după cum am scris – sub semnele întrebării și al mirării – în comentariul de joi. După cum se știe, Mugur Isărescu este șeful Băncii Naționale a României din luna septembrie 1990 și se află în cel mai lung serviciu ca Guvernator de bancă centrală din lume. În anul 2014, el a primit, pentru cinci ani, un nou mandat, care expiră în acest an. Între timp, el s-a pensionat cu fast și i s-a oferit o primă importantă de loialitate față de Banca Națională a României. Sumă despre care nu știm să o fi returnat statului român! Nu sunt singurul care-a luat plasă după declarația lui Călin Popescu Tăriceanu, una fără acoperire – după cum am aflat abia joi -, când am citit despre niște precizări din partea unei persoane extrem de bine informată. Din care vom pricepe că social-democrații îl contrează pe Tăriceanu și nu-l mai susțin pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de Guvernator al BNR!
Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, anunță că în ședința de luni a coaliției nu s-a pronunțat un nume pentru postul de Guvernator al BNR, iar apoi senatorii PSD au ajuns la concluzia că nu-l vor susține. Noua conducere a BNR urmează să fie votată de Parlament în 3 iulie, în cadrul sesiunii extraordinare. Revenind la ideea anterioară, purtătorul de cuvânt al PSD, Senatorul Mihai Fifor, a declarat pentru România TV: „În ședința coaliției, s-a discutat vizavi de ce se întâmplă cu Banca Națională, nu a fost o discuție nominală pe cine și cum. De altminteri, chiar doamna prim-ministru, Viorica Dăncilă, la declarațiile pe care le-a avut după ședința Coaliției, nu a rostit un nume. E adevărat că, după aceea, în ședința grupului senatorial, de pildă, colegii mei au ajuns la concluzia că n-ar susține o nouă candidatură a domnului Mugur Isărescu. Prin urmare, sunt păreri pro și contra vizavi de o astfel de candidatură. Urmează să vedem încotro merge PSD, care este decizia pe această temă!”
Cert rămâne faptul că Orban Ludovic, președintele Noului PNL, a anunțat că partidul prezidențial îl susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat.
Ar mai fi încă un semn că președintele ALDE ar juca la două capete. Vicepreședintele ALDE Ioan Țintean, care deține și funcția de președinte al filialei ALDE Bistrița-Năsăud, a ținut o conferință de presă în care-a anunțat că ar fi avut o întâlnire cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Țintean povestește că există protocoale de colaborare cu PSD la nivel central, dar la nivel județean nu. El a declarat că trebuie semnate protocoale de colaborare cu PSD în fiecare județ, până în luna septembrie. În caz contrar existând posibilitatea ca liberal-democrații să se retragă de la guvernare. Ioan Țintean a mai spus că a ridicat această chestiune la o întâlnire cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care i-ar fi spus că problema colaborării la nivelul județelor între cele două partide va fi tranșată după Congresul PSD, din 29 iunie.
ION PREDOȘANU

P.S. Secretarul general al guvernului, Toni Greblă, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care fuseseră perchiziții la ferma sa de struți de la Telești. Procurorii DNA l-au acuzat fără probe pe Toni Greblă, în anul 2015. La vremea respectivă, Toni Greblă era judecător la Curtea Constituțională a României(CCR) și reținut abuziv pentru 24 de ore. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here