Trafic reluat pe Transalpina, prin ploaie, frig și ceață!

1861

Ieri, a fost prima zi în care s-a circulat oficial pe Transalpina în acest an, o comisie condusă de prefectul Ciprian Florescu mergând în vârful muntelui pentru a analiza situația din teren și a dispune în consecință. În Pasul Urdele, la 2145 metri altitudine, erau doar vreo 5 grade, vreo trei metri de zăpadă înălțime pe marginea drumului și multă ploaie și ceață. Vremea era total nepotrivită pentru o decizie favorabilă, dar în cele din urmă, prefectul a fost asigurat că nu sunt probleme pentru șoferi și, ca urmare, și-a dat acceptul pentru reluarea circulației. Unul dintre reprezentanții cabanierilor din Rânca, Gabriel Roșca, a fost prezent și el la discuțiile din teren și i-a vorbit prefectului despre pierderile pe care le înregistrează turismul în stațiune pentru că drumul stă închis. „Nu vrem incidente pe Transalpina, Doamne ferește, departe gândul de așa ceva, dar din partea turiștilor avem solicitări foarte mari. Motocicliștii își doresc foarte mult acest drum, ei sunt cei mai interesați de redeschidere”, spunea Roșca, în timp ce vreo zece motocicliști cehi treceau pe lângă delegația aflată pe Transalpina. Prefectul nu s-a lăsat înduplecat prea ușor, el explicând că pune mai presus de orice siguranța celor care tranzitează zona. „Și eu, și Drumurile Naționale și Poliția vrem să ne asigurăm că lucrurile nu sunt presărate cu riscuri. Vrem să îndepărtăm orice risc. Turiștii care vin sunt bineveniți pentru că e bucuria oricărui județ să atragă cât mai mulți turiști, chiar dacă sunt doar în tranzit. Nu e rea intenție, încercăm să ne asigurăm că nu există riscuri. Încă nu sunt condiții ideale, deși aici și îndoiala mea pentru cei ce vor tranzita zona. Toți șefii de instituții cu care am discutat au considerat însă că putem la acest moment să deschidem Transalpina, ceea ce este o bucurie și pentru turiști și pentru cei cu cabane în zonă”, a menționat prefectul Ciprian Florescu.
Turiștii nu s-au lăsat prea mult așteptați pentru că un grup din Arad a și trecut prin Pasul Urdele, bucurându-se că sunt primii care se plimbă pe Transalpina după reluarea traficului. „E o senzație foarte mișto să știi că ai deschis drumul și ești primul care trece pe aici, după ce s-a luat bariera. Inițial, credeam că e închis pentru că știam că trebuie deschis la 1 iunie și jos, la Rânca, era bariera pusă. Am avut însă șansa să prindem momentul acesta. E ceață, nu am putut vedea cele mai bune peisaje, dar a meritat să urcăm pe munte chiar și așa. Dacă am aflat că se deschide am zis să dăm o fugă și să profităm de ocazie, ceea ce am și făcut”, a spus arădeanul. Pe munte au fost și două femei de afaceri din Hong Kong venite la plimbare în România și special pentru a vedea Transalpina. „Dacă nu am fi aflat că se deschide circulația plecam dezamăgiți de aici. Doamnele pe care le însoțesc sunt din Hong Kong și sunt special venite să vadă acest drum despre care au auzit atâtea. Voiam să ne întoarcem și să o luăm pe Valea Oltului, pentru că trebuie să ajungem la Sibiu, dar acum, dacă tot s-a redeschis circulația o să ne bucurăm de călătoria pe munte. Nu e vremea ideală unei plimbări pentru că plouă, e frig și e ceață, dar nu ratăm ocazia acestei drumeții”, a spus un bărbat care le însoțea pe cele două turiste.
Turiștii, care ajung în zonă, au de respectat ca și în anii trecuți o serie de restricții. Traficul nu este permis pe Transalpina decât pe zi lumină, adică între orele 8.00 și 20.00, iar restricția de tonaj de 7,5 tone se menține în continuare, ceea ce înseamnă că autocarele în continuare nu au cum să circule pe aici, date fiind curbele și pantele periculoase pe care le-ar avea de parcurs. „Deocamdată e restricția de 7,5 tone și limita de viteză de 30 km/h. Fac apel la participanții la trafic să înțeleagă că Drumul Regelui pe cât e de frumos pe atât e totuși de greu. Sunt multe curbe în ac de păr, cum spun șoferii, sunt diferențe mari de nivel și multe surprize ale vremii. E ceață, ploaie, uneori și vânt. Să nu se sperie pentru că dacă respectă distanța între mașini și limita de 30 km/h nu se poate întâmpla nimic rău. E aproape imposibil să se întâmple ceva. Conducătorii auto trebuie să înțeleagă și că dacă vor să admire peisajele, să își facă o poză, trebuie să oprească mașinile în locurile amenajate. Tuturor le dorim drumuri bune și sigure”, a transmis Ion Tudor, șeful Secției Drumurilor Naționale Târgu -Jiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here