Olimpiada de limbă germană – o experiență interesantă

2722

Am participat în acet an la olimpiada de limbă germană la Brașov cu lotul județului Gorj, alături de copii minunați. Pe cei care au obținut premii i-am rugat să ne împărtășească din experiența lor: Girdu Daria Maria-Cristina (Clasa a VIII-a CNTV, premiul I-proba individuală)
Pentru mine, olimpiada a reușit să descrie un moment perfect, căci perfecțiunea este intangibilă.
Competiția mi-a oferit oportunitatea de a-mi testa cunoștințele acumulate în urma unui efort susținut pe care fiecare exercițiu de această anvergură îl propune. În ceea ce privește pregătirea pentru olimpiadă, am încercat să fac totul să pară un exercițiu permanent al limbajului: receptare auditivă din diverse surse, lecturare de cărți, dialoguri purtate cu doamna profesoară și prietenii inițiați în tainele acestei limbi.
Rezultatul ultim, anume Premiul I la proba individuală-nivel A2, nu ar fi reușit să întregească o experiență completă, de îmbogățire spirituală, în absența persoanelor dragi, unde nu pot să nu-i amintesc pe părinții mei, care m-au încurajat și alături de care m-am simțit împlinită. În ceea ce privește proba de proiect, aceasta a reprezentat o adevărată provocare propunându-mi o testare riguroasă a spiritului de echipă și o depășire a emoțiilor aproape incontrolabile care puteau reprezenta, de fapt, cel mai aprig concurrent… ,,Ceea ce nu trăim la timp, nu trăim niciodată.”(Octavian Paler). Vreau să cred că acesta a fost timpul meu, dar numai cu trecerea sa vom vedea ceea ce acesta a rezervat pentru fiecare dintre noi.
Nu în ultimul rând, vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare Protesoiu Gabriela, pentru că sub atenta privire a ochilor ei blânzi, am reușit să descopăr adevăratele valori ce-ți ghidează drumul spre succes: Pasiune, Efort Susținut, Dedicare, Ambiție, Speranță. În călătoria în care aceasta m-a inițiat cândva, am înțeles că nicio clipă nu este pierdută, când fiecare apreciere sau exigență îți consolidează baza acestei limbi. Doresc, de asemenea, să-mi felicit colegii care au întrunit lotul ce a reprezentat județul într-un mod de-a dreptul admirabil și le propun să viseze în culori, așa cum am exersat și eu!
Gheorghescu Anastasia (clasa a X-a, CNTV, Menţiune-proba de proiect)
Una dintre cele mai frumoase experiențe de care am avut parte a fost participarea la faza națională a olimpiadei de germană.
Anul acesta a fost prima dată când am avut onoarea de a participa şi pot spune că experienţa a fost absolut unică. Creativitatea ne-a fost pusă la încercare, iar proba de proiect pe echipe, în care trebuie să pui în scenă o carte a fost atât cea mai provocatoare, cât şi cea mai frumoasă dintre toate. Consider că structura sa deosebită face această olimpiadă să fie atât de specială, şi chiar dacă limba germană este dificilă, toți copiii care au participat sunt extrem de pasionați şi dedicați. Olimpiada în sine m-a ajutat să mă transform din punct de vedere lingvistic și artistic. Este o experienţă care te formează ca om, datorită tuturor stărilor prin care te trece.
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără ajutorul unui profesor dedicat, un om care mi-a îndrumat pașii și m-a ajutat să cresc, doamna profesoară Gabriela Burtea-Protesoiu.
A fost o săptămână în care am cunoscut oameni frumoși, dar în care am reușit să mă cunosc mai ales pe mine. Sunt motivată şi o să muncesc să mă calific şi în anii viitori, în care sper că voi avea experiențe la fel de frumoase la olimpiada de germană.
Tudorascu Tiberiu (clasa a VIII-a CNTV, premiul II-proba de proiect)
În opinia mea, Olimpiada Naţională de Limba Germană a fost una dintre cele mai distractive, dar obositoare lucruri pe care le-am făcut. Pregătirea pentru aceasta a început încă din iarnă, făcând compuneri şi exersarea pronunţiei cuvintelor. În timpul acesteia mi-am făcut mulţi prieteni din diferite părţi ale ţării cu care încă mai vorbesc şi după terminarea ei.
Cu siguranţă, am să revin şi anul viitor şi o să dau tot ce pot să iau locul 1, nu 2!
Sunt mândră de voi toți, dragi elevi, și vă felicit din inimă!
Prof. Protesoiu Burtea Elena Gabriela

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here