CEO mai are de achiziționat aproximativ 5,8 milioane de certificate de CO2! Se apelează la credit, dar între 1,5-2 milioane de certificate rămân descoperite

1404

Complexul Energetic Oltenia mai are la dispoziție puțin peste o jumătate de lună pentru a achiziționa certificatele lipsă de CO2, în cuantum aproximativ 5,8 milioane, pentru a evita o amendă usturătoare, în lipsa conformării cerințelor europene de mediu. Compania se uită încă lung după un credit bancar care nu este operațional la această oră, administrația anunțând că la finalul acestei săptămâni s-ar semna contractul pentru creditul necesar de 500 de milioane de lei. O parte dintre certificate nu sunt acoperite însă de credit. S-a găsit o soluție nu tocmai transparentă și păguboasă financiar.

La jumătatea lunii februarie, Sorin Boza, managerul CEO anunța că acest contract va fi semnat până la finalul lui martie, dar, am intrat în aprilie, iar acesta a devansat data semnării spre 12 aprilie. Data coincide cu o ședință AGA a companiei care ar urma să parafeze toate detaliile creditului, pornind de la costuri și garanții. Pe data de 25 trebuie făcute plățile, iar până pe 30 aprilie trebuie depuse toate certificatele la Registrul de la Bruxelles. Creditul, dacă va fi aprobat, impune niște costuri împovorătoare pentru companie, de circa 50 de milioane de lei. Acest cost al creditului poate fi imputabil, la un eventual control al Corpului de Control.
Este pentru prima oară în istoria companiei înființate în 2012 când administrația apelează la un credit pentru cheltuieli curente.

Tensiuni pe tema certificatelor de CO2, neacoperite de credit
Pe tema timpului scurt rămas pentru achiziționarea certificatelor în interiorul conducerii companiei au apărut tensiuni. Totul a pornit de la asumarea răspunderii pentru achiziționarea certificatelor care nu sunt acoperite de eventualul credit. Acestea nu pot fi achiziționate, de altfel de pe Bursa EEX, motiv pentru care trebuie apelat la o înțelegere păguboasă pentru companie, ele urmând să fie cumpărate de un deținător de astfel de certificate. Totul la un preț mult mai ridicat decât cel existent pe bursă.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here