Bolnavii, puşi să aducă bani de acasă. „Intri în spital cu o boală şi ieşi cu trei”

1435

Pacienţii vor fi obligaţi să plătească din buzunar anumite servicii medicale, susţine deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu. Ministerul Sănătății a pus recent în dezbatere un proiect de act normativ care va introduce în Legea sănătății o „contribuție personală” a asiguratului. „Adică, pacienţii din Gorj, pe lângă faptul că sunt trataţi execrabil şi cu dispreţ, trebuie să şi plătească acest lucru”, susţine parlamentarul gorjean.

Conform liderului PNL Gorj, proiectul pus în dezbatere publică se referă la toate serviciile medicale, fie că sunt la stat sau la privat. „Vor să schimbe legea sănătăţii şi să introducă termenul de contribuţia pacientului, atenţie, nu de coplată. Acest lucru presupune că în afară de serviciile de urgenţă, care sunt decontate integral de către stat, se instituie contribuţia pacientului pentru orice alt consult, servicii paraclinice în genul computer tomograf sau RMN, astfel încât pacientul să pună diferenţa faţă de suma cu care decontează Casa de Asigurări de Sănătate. Adică, pacienţii din Gorj, pe lângă faptul că sunt trataţi execrabil şi cu dispreţ, trebuie să şi plătească acest lucru. Asta în condiţiile în care ministrul Sănătăţii se lăuda inclusiv la Târgu-Jiu că avem cel mai generos buget din ultimii 20 de ani”, susţine Dan Vîlceanu.

„Spitalul arată groaznic”
Liderul PNL Gorj a adus noi critici conducerii Spitalului Judeţean din Târgu Jiu şi spune că este inadmisibil ca pacienţii să mai scoată bani din buzunar în condiţiile în care achită contribuţii de asigurări sociale de sănătate. „Avem un spital care arată groaznic. Pacienţii din Târgu Jiu merg la spital, intră cu o boală şi ies cu trei. Ştiţi bine care sunt acele probleme cu bacteriile nosocomiale. Medicamente nu sunt, trebuie să te duci cu ele de acasă. Şi tifon sau feşe din acelea te pun să cumperi. Trebuie să vii cu mâncare de acasă, cu lenjeria de pat şi perne, pentru că nu poţi să stai pe ceea ce îţi oferă spitalul. Te mai costă neoficial şi orice serviciu pe care personalul spitalului ţi-l face. Asta în condiţiile în care tu eşti asigurat şi ar trebui să primeşti toate aceste lucruri din start în momentul în care te duci în spital. Şi pe lângă asta te pune statul să mai şi plăteşti. Şi apoi îţi pui întrebarea, pentru ce mai plătim contribuţii de sănătate?”, se întreabă parlamentarul de Gorj.
Ministerul Sănătăţii spune însă că diferenţa între suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte şi costul efectiv al tratamentului va fi achitată doar în cazul în care pacienţii se tratează în sistemul privat, nu şi la stat.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here