Minerii ar putea ieși la pensie la 55 ani. Deputat: E o problemă!

6339

Angajații Complexului Energetic Oltenia ar putea ieși mai devreme la pensie, la 55 de ani. Plenul Senatului a adoptat luni un proiect legislativ care vizează reducerea vârstei standard de pensionare pentru cei care au lucrat în grupa a II-a de muncă. Concret, este vorba despre acordarea unui spor de patru luni la fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă. „Iar în cazul în care Guvernul va promova o Ordonanță de Urgență cu venit de completare pe doi ani, vârsta de pensionare s-ar reduce la 53 de ani”, anunță senatorul Florin Cârciumaru. „Nu am nimic împotriva acestui proiect de lege, dar el are o adresabilitate limitată”, susține, în schimb, parlamentarul PNL Dan Vîlceanu.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, inițiată de parlamentarii PSD, a fost adoptată, pe 1 aprilie, cu 97 de voturi „pentru”. Proiectul a fost inițiat de parlamentarii PSD de Gorj și susținut de social-democrații din Dolj, Mehedinți și Hunedoara. „Acest demers legislativ a fost susținut și de către liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, care au venit, la Senat, în ziua votului din plen. Este vorba despre liderii FNME Dumitru Pîrvulescu, Nelu Roșca, Cristian Lădaru, Constantin Mitrescu, Nicolae Bădiță și Marin Golea și despre cei de la Federația «Univers» – Adrian Marciuc, Gabriel Căldărușe, Dan Grofu, Petre Mămăligă, Jan Popescu și Dan Bîrsanu”, a anunțat senatorul PSD de Gorj, Florin Cârciumaru.

Bolile de care suferă minerii
Potrivit expunerii de motive, „dreptul la pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare reprezintă principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat în grupa a II-a de muncă și/sau în condiții deosebite de muncă cel puțin șase ani împliniți, sistemul public de pensii fiind cel care poate recompensa astfel efectul nociv al acestor condiții și necesitatea ieșirii mai repede la pensie pentru limită de vârstă, în funcție de numărul anilor împliniți de stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite”.
În susținerea propunerii se exemplifică impactul factorilor de risc, prevăzuți de actele normative în vigoare, care se regăsesc la locurile de muncă din carierele de lignit conform rapoartelor privind starea de sănătate a salariaților din carierele Societății Complexul Energetic Oltenia și indicatorii statistici privind morbiditatea.
„Principalele riscuri și afecțiunile pe care le generează acestea salariaților ce își desfășoară activitatea în carierele de lignit sunt bolile profesionale având ca diagnostic hipoacuziile, emfizemul pulmonar, spondilodiscartroza, discopatia lombară, bronșita cronică”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

„Modificare importantă pentru CEO”
Senatul este prima Cameră sesizată, iar legea este organică. „În momentul în care acest proiect va ajunge la vot în Camera Deputaților, care este cameră decizională, sper ca toți colegii deputați, indiferent de culoarea politică, să înțeleagă cât de importantă este această modificare legislativă pentru angajații Complexului Energetic Oltenia”, a declarat deputatul Mihai Weber, președintele PSD Gorj.

Vîlceanu: Voi îndrepta aceste erori
Deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, susține că proiectul parlamentarilor PSD, de reducere a vârstei de pensionare în minerit, are o adresabilitate limitată, până în anul 2021. Parlamentarul a sesizat câteva „erori” în acest proiect, greșeli pe care vrea să le îndrepte atunci când legea va ajunge în Camera Deputaților. „Este o problemă cu acest proiect, în sensul în care inițiatorii nu iau în calcul stagiul complet de cotizare. Stagiul complet de cotizare pe condiții normale este de 35 de ani, și de acolo se pleacă. În tabelul conceput de inițiatori sunt numărați anii de vechime până la 30, nu la 35 de ani. O discuție despre condiții deosebite de muncă este absolut inutilă în momentul ăsta, pentru că din 2021 nu se vor mai putea lua avize pe condiții deosebite de muncă. Deci, practic, toată această modificare poate fi valabilă până în 2021. Atunci, minerii care vor ieși la pensie după 2021 nu vor mai putea beneficia de această inițiativă, dacă ea va fi adoptată. Când legea va ajunge la Camera Deputaților voi putea îndrepta aceste erori în Comisia de Muncă din care fac parte. Nu am nimic împotriva acestui proiect de lege, dar el are o adresabilitate limitată”, spune Vîlceanu, menționând că proiectul său, prin care cere condiții speciale de muncă în CE Oltenia, ar ajuta mai mult salariații companiei. „Ar fi practic două beneficii. Pe de o parte ies la pensie la 53 de ani, așa cum și-au dorit, și nu la 55 de ani, iar pe de altă parte vor primi o pensie mai mare decât iau în prezent”, a conchis Dan Vîlceanu. În prezent, circa opt mii dintre cei 13.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt încadrați în condiții deosebite de muncă, echivalentul grupei a II-a.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here