Centura municipiului intră în licitație! A promis-o ministrul Cuc la Târgu-Jiu

1338

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a verificat, sâmbătă, împreună cu directorul general al CNAIR, Narcis Neaga şi reprezentanţii administraţiei publice locale din judeţul Gorj stadiul de execuţie al obiectivului de investiţii Centura municipiului Târgu-Jiu. Trei parlamentari de Gorj l-au însoțit pe ministru în vizita sa de lucru.

Ministrul Transporturilor a anunţat la Târgu-Jiu urcarea pe SEAP, săptămâna viitoare, a documentelor aferente licitaţiei pentru porţiunea rămasă de executat din obiectivul de investiţii Centura Târgu Jiu.
,,Astăzi (n.r. sâmbătă) am venit și eu să văd șantierul conservat al centurii Târgu-Jiu, un obiectiv care a pornit în 2014, cred că a pornit puțin în grabă atunci, pentru că trebuiau să țină cont de mai multe lucruri. Vedem că, probabil, expansiunea unor persoane din acel moment a făcut, poate, să și avem anumite blocaje, în acest moment, pe acest proiect, dar cele mai mari blocaje, din păcate, le-am întâmpinat din partea autorităților locale, care nu vreau să spun că au omis, ar însemna că îi acuz de rea intenție, nu știu, poate nu au avut pregătirea adecvată ca să facă planuri de parcelare, ca să putem face exproprierile. În acest sens a fost contestată hotărârea de Guvern, pentru expropriere, a fost trimisă o ordonanță președințială și astfel a trebuit să sistăm lucrările la acest obiectiv. Domnul Neaga m-a asigurat că nu vor mai fi probleme, în perioada următoare, din punct de vedere administrativ, pe acest obiectiv”, a spus Cuc.
,,Acesta este un obiectiv unde avem un stadiu fizic de 40%, structurile sunt făcute în mare parte, ceea ce este important, pentru că lucrările vor merge mult mai ușor, de îndată ce avem structurile finalizate. Bugetul de la varianta de ocolire Târgu-Jiu este buget pe fonduri europene, deci nu vor fi probleme legate de finanțare. Eu, în 2017, am cerut în vremea aceea premierului Tudose, să-mi dea posibilitatea să fac supracontractare. Noi avem o sumă alocată pe toate modulele de transport, care era 5,1 miliarde de euro. Toate statele membre fac supracontractare, pentru că targetul nostru este să absorbim acei 5,1, cu cât avem mai multe proiecte și le implementăm, absorbim toată suma, deci este un lucru logic pe care îl fac toate statele membre. Domnul Tudose nu a înțeles la vremea aceea, a înțeles doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, care a și dat o ordonanță în sensul acesta, a permis să supracontractăm cu sută la sută, un lucru pe care îl fac toate statele membre numai că unii înțeleg ce înseamnă absorbția, alții înțeleg mai greu. Asta a fost o problemă în momentul acela în Guvern”, a completat Cuc.

Parlamentarii de Gorj, preocupați de stagnarea investiției
De altfel, pentru acest proiect, deputatul PSD, Elvira Șarapatin, a transmis, la finalul anului trecut, o întrebare fostului ministru al Transporturilor, vizavi de întârzierea lucrărilor la centura municipiului. ,,Având în vedere că în anul 2014 a început construcţia variantei ocolitoare a municipiului Târgu-Jiu şi trebuia să se finalizeze, conform contractului, într-un termen de doi ani vă rog să-mi comunicați dacă ați identificat problemele apărute în această perioadă și care este termenul la care preconizați că se va putea circula pe această șosea, a cărei lungime este de 20 de kilometri. Conducerea Oficiului de Cadastru a alocat suma de 179.000 de lei pentru achiziţia serviciilor de înregistrare sistematică pentru sectoarele cadastrale de tip mixt şi intravilan ce fac obiectul proiectului de infrastructură de interes naţional “Varianta de ocolire Târgu-Jiu“. Am înțeles de la reprezentanții CNAIR că finanțarea este asigurată, constructorul dorește să finalizeze lucrările, însă nu se poate înainta cu șoseaua din cauza exproprierilor și a întârzierii plăților către subcontractori”, întreba Șarapatin pe fostul ministru Șova.
La scurt timp după primirea întrebării, Ministerul Transporturilor i-a înaintat explicaţiile primite parlamentarului de Gorj, de la Compania Naţională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, din care rezultă că firma constructoare este cea care a reziliat contractul.

Se face și drumul expres
Un alt obiectiv pentru dezvoltarea economică a judeţelor vecine Gorj şi Dolj, a fost anunţat de către ministrul Transporturilor: ,,Îi anunţ, pe toţi locuitorii judeţelor Gorj şi Dolj că am lansat documentele pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru cea mai importantă investiţie regională: DRUMUL EXPRES Târgu Jiu – Craiova. Alte 2 importante proiecte vor fi în curs de realizare în acest an: în aprilie vom scoate la licitaţie podul de la Lainici şi tot în acest an vom lansa proiectarea şi execuţia pentru DN 67B Scoarţa – Piteşti”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.
În continuarea vizitei, ministrul Transporturilor a avut o serie de discuţii cu reprezentanţii administraţiei publice locale, cu privire la stadiul lucrărilor de infrastructură din judeţ care sunt atât de necesare pentru dezvoltarea locală şi regională.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here