Luni „de foc”, pentru pompierii gorjeni

939

Primele două luni ale acestui an au fost unele „de foc” pentru pompierii gorjeni. Aceștia au fost solicitați să intervină la aproximativ 60 de incendii, dintre care 21 de vegetație. Numai în decursul nopții de luni spre marți, au fost solicitați să intervină pentru stingerea a două incendii, unul la o autoutilitară, care a fost cuprinsă de flăcări pe Defileul Jiului, iar altul la un adăpost de animale din comuna Runcu, satul Dobrița.

În lunile ianuarie și februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj a intervenit la 1039 situaţii de urgenţă. „În funcţie de tipul intervenţiei, situaţia operativă a inspectoratului pentru aceste două luni ale anului 2019 se clasifică astfel: incendii-37, incendii de vegetaţie-21, asistenţa persoanelor-trei, alte situaţii de urgenţă-31, acţiuni pentru protecţia comunităţilor-266, asigurare/supraveghere-17, acordare ajutor medical de urgenţă (SMURD)-636, acţiuni nefondate-28. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, în care instituţia noastră a intervenit la 786 situaţii de urgenţă, aproximativ 13 intervenţii pe zi, în acest an se observă o creştere cu aproximativ 32%, reprezentând circa 18 intervenţii pe zi”, au anunțat reprezentanții ISU Gorj.

Pagube în valoare de aproximativ 190.000 de lei
Potrivit reprezentanților ISU Gorj, pagubele înregistrate în primele două luni ale acestui an se ridică la aproximativ 190.000 de lei. În cazul incendiilor principalele cauze ale generării au fost: instalaţii electrice defecte, aparate electrice sub tensiune, sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzile improvizate sau nesupravegheate, coş, burlan de fum defect sau neizolat corespunzător, jarul sau cenuşa, fumatul, dar și acţiune intenţionată.
„Dacă în lunile ianuarie şi februarie ale anului 2018 bunurile şi instalaţiile salvate s-au ridicat la aproximativ 3,8 milioane de lei, în aceeşi perioadă a acestui an au fost salvate bunuri şi instalaţii în valoare de aproximativ 3,2 milioane de lei. Pagubele estimate în primele două luni ale acestui an se ridică la 186.800 de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018 când au fost estimate pagube de aproximativ 812.000 lei”, au mai precizat reprezentanții ISU Gorj.Cele mai multe intervenţii le-a înregistrat Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu cu 485 intervenţii la care au intervenit cele trei gărzi de intervenţie componente: Târgu-Jiu, Novaci şi Bumbeşti Jiu. Detaşamentul de Pompieri Motru prin cele două gărzi de intervenţie componente Motru şi Tismana, au intervenit la 177 intervenţii, iar Secţia de Pompieri Turceni prin gărzile de intervenţie Turceni şi Hurezani au intervenit la 377 intervenţii.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here