Din nou, drum închis spre Rânca

1154

Viscolul puternic de la munte a făcut ca, ieri, drumul de acces spre Rânca să fie din nou închis, asta spre supărarea cabanierilor, dar și a turiștilor care își programaseră sejururi aici. Zona montană de graniță dintre Gorj și Vâlcea a fost sub cod portocaliu de vreme severă, iar prognozele meteo s-au adeverit din plin. Fix în zona Releului de la Rânca vântul a suflat și cu 100 km/h, iar asta a dus la blocarea aproape instantanee a porțiunii de drum din Transalpina care face legătura între stațiune și Novaci. Circulația a fost interzisă încă de dimineață, de abia în cursul după-amiezii, când au prins o fereastră de vreme relativ bună drumarii reușind să deschidă temporar drumul pentru ca din stațiune să poată coborî turiștii.
În rest nu s-a circulat sub nicio formă, până și drumarilor fiindu-le imposibil să intervină cu utilajele pe un așa viscol. O volă a rămas blocată în mormanele de zăpadă, după ce a intrat în șanțul de pe marginea drumului și nu a mai putut ieși de acolo. Restul utilajelor au fost retrase la bază după acest incident pentru că era evident pentru toată lumea că zăpada era adusă imediat pe carosabil de viscol, făcând inutile intervențiile drumarilor. „Am fost prinși de viscol aici, iar condițiile sunt inumane. În viața mea nu am văzut un așa viscol, cred că are la rafală peste 130 km la oră. Nu îți vezi nici degetul în fața ta în unele momente”, a spus unul dintre șoferii, care spera să ajungă în stațiune și care a fost nevoit să se întoarcă din drum.
La baza muntelui a fost instituit un filtru, care i-a ținut pe șoferi departe de pericolele de pe creastă. Măsura a fost luată chiar dacă celor care își programaseră o minivacanță de Sfântul Valentin în stațiune nu le-a convenit lucrul acesta. „De la Olt suntem. Soțul și-a luat câteva zile de concediu pentru că voiam să petrecem la munte ziua de Sfântul Valentin, dar iată că nu cred că se poate. Am lăsat copilul cu mama și noi am venit aici pentru că țineam neapărat să fim doar noi și într-un astfel de loc minunat. Din păcate, cred că vom mai sta în mașină până după-amiază, iar dacă nu se va deschide vom căuta o altă locație pentru că aici se pare că nu se poate urca”, a spus o turistă venită de la Slatina.
Greutățile din trafic i-au făcut până și pe jandarmii montani să apeleze la șenilata Secției Drumurilor Naționale Târgu-Jiu pentru a putea urca la Rânca. Echipa, care a intrat în tura de după-amiază, a fost nevoită să parcurgă porțiunea afectată de viscol cu utilajul special al drumarilor. La fel s-a întâmplat și cu jandarmii, care și-au terminat tura, dar și cu un bărbat, care avea o rudă decedată la Novaci și la care trebuia să ajungă neapărat. Toți au fost transportați cu ajutorul șenilatei, la un moment dat și aceasta rămânând împotmolită în mormanele de zăpadă. Zona rămâne până miercuri dimineața sub avertizare de cod galben de vreme rea, de abia după aceea fiind șanse de redeschidere a circulației în condiții optime de deplasare.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here