Boza: Este normal ca muncitorii noştri să fie frustraţi

2428

Criza forţei de muncă a lovit şi Complexul Energetic Oltenia. Media de vârstă a salariaţilor este de 50 de ani. „Anul trecut ne-am dat seama că peste 5 ani de zile vom rămâne fără angajaţi”, a atras atenţia Sorin Boza, preşedintele Directoratului CE Oltenia, care susţine că minerii sunt frustraţi, din cauza majorărilor de lefuri din sistemul bugetar.

Forţa de muncă este îmbătrânită, iar multe posturi sunt deficitare la nivelul CE Oltenia. „Avem mari probleme cu forţa de muncă, pentru că media de vârstă a angajaţilor noştri este destul de ridicată, de 49,8 ani. Anul trecut ne-am dat seama că peste cinci ani de zile vom rămâne fără angajaţi”, a declarat Sorin Boza, într-un interviu pentru „Bursa”. Compania energetică va angaja tineri din 2020. „Am fost prima companie din România care a dezvoltat primul proiect de învăţământ dual, înfiinţând şase clase – 5 în Gorj şi una în Dolj, pentru meseriile deficitare nouă – excavatorist, buldozerişti, sudori, electricieni, maşinişti echipamente utilaje grele. În prezent, sunt înscrişi 160 de copii la aceste cursuri care durează trei ani. Anul viitor, când aceştia vor absolvi, vom avea 160 de noi angajaţi, iar înscrierile continuă pentru a ne menţine necesarul de angajaţi”, a mai precizat Boza.

„Sunt salarii mici”
Şeful CE Oltenia a recunoscut că a fost surprins de greva minerilor din ianuarie, spunând însă că „era pregătit” să facă majorările salariale. Asta în condiţiile în care protestul minerilor s-a declanşat ca urmare a faptului că oferta iniţială a administraţiei nu prezenta nici un fel de creşteri salariale pentru acest an şi nici vouchere de vacanţă.
„A fost o grevă care ne-a surprins, pentru că noi aveam un contract colectiv de muncă valabil, care trebuia reînnoit în luna martie. Eram pregătiţi să facem aceste majorări salariale, însă oamenii au făcut această mişcare înainte de terminarea contractului”, a menţionat Boza. Mai mult, șeful CEO admite că salariile sunt mici în companie, făcând comparaţie cu lefurile din sistemul bugetar. „Sunt de acord că salariile oamenilor noştri sunt salarii mici. Trebuie să ne uităm ce s-a întâmplat în ultimii ani când au crescut salariile din administraţia locală şi a ajuns şoferul primarului să aibă un salariu de 4.500 de lei, iar brancardierul să aibă 6.000 de lei. Este normal ca muncitorii noştri să fie frustraţi. Dar nu a fost însă corect modul în care au acţionat. Sunt de acord că salariile trebuiau să crească şi să facem ceva, dar sunt sigur că puteam găsi aceleaşi soluţii şi dacă discutam civilizat”, a conchis Boza, pentru sursa citată.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here