DSP Gorj a aplicat amenzi drastice în cazul pacientului cu degerături, mort la SJU! Spitalul Motru, amendat cu 10.000 de lei pentru management defectuos, sancțiune similară și pentru Ambulanță

929

Direcția de Sănătate Publică Gorj s-a autosesizat, după ce Gorjeanul a relatat, săptămâna trecută, că un pacient de 69 de ani din Mătăsari, ajuns la Spitalul Motru cu degerături la ambele picioare, a fost ținut în unitatea medicală, de vineri până luni, fără o intervenție chirurgicală care i-ar fi putut salva viața. Bolnavul a fost transferat, cu greu, în stare critică la SJU Târgu-Jiu, dar a murit pe masa de operație. Ancheta DSP, inițiată joi, s-a lăsat cu primele sancțiuni, Spitalul Motru a fost amendat cu 10.000 de lei pentru management defectuos al situației, dar și Serviciul Județean de Ambulanță Gorj cu alți 10.000 de lei pentru că nu ar fi făcut transferul spre spitalul județean, care a refuzat însă sistematic bolnavul. Spitalul Județean de Urgență va primi, cu siguranță, o amendă similară, deoarece mai mulți doctori de la UPU și Chirurgie au refuzat transferul vârstnicului de la spitalul orășenesc.

• 20.000 de lei, amenda totală aplicată de DSP
• Minciunile lui Zavate, demontate de SJA
• SJU nu face anchetă!

Ancheta DSP Gorj este în desfășurare, confirmă reprezentanți din instituție, care anunță că Spitalul Motru și SJA Gorj au încasat împreună amenzi de 20.000 de lei pentru că nu au manageriat corespunzător situația în care se afla pacientul cu degerături, care a și decedat la unitatea medicală din Târgu-Jiu, în Secția Ortopedie, până să îi fie amputate picioarele. Ambele instituții pot achita jumătate din sancțiune în 14 zile de la primirea acesteia. O amendă similară va primi și SJU Târgu-Jiu, asta chiar dacă directorul medical al spitalului a încercat să scalde problema și să o paseze în curtea celorlalte instituții implicate. Problema se va clarifica abia după ce DSP va asculta înregistrările discuțiilor dintre chirurgul Teodor Zavate de la Motru, acuzat de aparținători de decesul pacientului, managerul Alin Efrim și șefii de la UPU Târgu-Jiu, Chirurgie și Ambulanță.

Ambulanța își contestă vinovăția! Nu putea transfera un pacient, care nu era primit de SJU
Sancțiunea către SJA este însă contestată, deocamdată verbal, de reprezentanții instituției care spun că ar fi picat la mijloc între cele două spitale, care nu s-au înțeles pe marginea transferului pacientului cu degerături, două secții din SJU Târgu-Jiu refuzând, în mod repetat, să primească bolnavul de la Motru. Ambulanța deține, de altfel, dovezi care atestă faptul că primul apel pentru transferul pacientului la SJU a fost făcut sâmbătă, 8 decembrie, la ora 17.00, și asta în Secția Chirurgie la dr. Băleanu. Dr. Huzu din UPU ar fi apelat atunci însă la SJA cerând telefonic ca pacientul să nu fie transferat de Ambulanță la SJU, deoarece poate fi tratat la Spitalul Motru-Secția Chirurgie. Intervenția medicului de la SJU pare corectă, deoarece Zavate nu ar fi cerut transferul, atunci, pentru un pacient critic. Tot atunci, la ora 17.10, Ambulanța a luat legătura cu chirurgul SJU Băleanu, prin centrala spitalului, medic care a anunțat, în acest context, că nu primește acest pacient, deoarece Zavate nu ar fi luat legătura cu el pentru transferul bolnavului. De altfel, în prima sa solicitare, dr.Zavate anunță Ambulanța că pacientul său este stabil hemodinamic și cu parametrii normali. Zavate nu depune documente în acest sens la cererea făcută SJA. Ambulanța îl sună pe dr.Zavate și îl anunță că, din păcate, Chirurgia SJU nu primește pacientul său, cerându-i acestuia să ia legătura cu dr. Băleanu. După o oră, Ambulanța sună iarăși la Spitalul Motru să întrebe asistenta de la Chirurgie, dacă chirurgul a primit sau nu acceptul de la SJU pentru transfer. I se comunică de către personalul Spitalului Motru faptul că doctorul Zavate ar fi fost ocupat și nu a luat legătura cu dr. Băleanu, lucruri confirmate în înregistrările telefonice existente în acest caz. A rămas astfel să fie anunțată Ambulanța, când Zavate clarifică la Chirurgie cu transferul. La ora 19.30, UPU anunță iarăși Ambulanța, la solicitarea telefonică a SJA, că nu se acceptă transferul pacientului, deoarece Zavate și Băleanu nu au vorbit. UPU anunță a doua oară Ambulanța că pacientul poate fi tratat la Spitalul Motru pe Chirurgie.

Zavate s-a angajat că operează bolnavul! Apoi s-a răzgândit
Duminică dimineața, tot Ambulanța a luat legătura, la ora 8.00, cu Spitalul Motru ca să îi întrebe pe cei de aici ce fac cu transferul pacientului. Li s-a comunicat că “bolnavul a fost băgat într-o rezervă și va fi operat de către dr.Zavate în următoarele zile”. O oră mai târziu, Zavate, conform SJA, s-a răzgândit. Pe 10 decembrie 2018, la ora 9.00, s-a trimis o cerere, din nou, de către dr.Zavate la Ambulanță prin care se cerea transferul pacientului către Secția Ortopedie a SJU, dr. Niculescu aprobând transferul. Cererea a fost și atunci făcută pentru pacient stabil, nu în stare critică, motiv pentru care bolnavul a fost transferat în următoarea oră cu o mașină de transport de tip A, fără medic. Nici măcar acum, Zavate nu a considerat că pacientul său este critic, neîntocmindu-se documente în acest sens. Câteva ore mai târziu, bolnavul moare însă pe masa de operație la SJU. În atare condiții, SJA Gorj ia în calcul să conteste amenda primită de la DSP, personalul din Dispeceratul instituției, sunând insistent pe 8 decembrie 2018 și pe 9 decembrie ambele spitale pentru a ști dacă face sau nu transferul bolnavului.

Efrim recunoaște amenda! Ancheta internă nu s-a finalizat
Managerul Spitalului Motru, Alin Efrim, a confirmat, marți, pentru Gorjeanul amenda de 10.000 de lei primită de la DSP cu mențiunea că sancțiunea în cauză va fi achitată de unitatea medicală, dar va fi apoi imputată celor care se vor dovedi că se fac vinovați de problema creată. Efrim, aflat în concediu, a specificat că ancheta internă, demarată săptămâna trecută de conducerea Spitalului Motru, este încă în curs. De asemenea, managerul Efrim a specificat că personalul spitalului ar fi încercat managerierea cazului, dacă, în opinia sa, vinovații sunt cei de la SJU, care nu au primit pacientul, asta deoarece chirurgul Zavate ar fi cerut în scris o ambulanță pentru transferul vârstnicului cu degerături. “În caz de urgență, pacientul putea fi transportat de ambulanță chiar dacă SJU nu și-a dat aprobarea”, spune Efrim, care nu cunoaște însă faptul că al său coleg, dr. Zavate, conform SJA, nu a solicitat la Ambulanță transportul unui bolnav critic, ci a unuia stabil, fără să-și însoțească cererea și de documente.

Zavate împroașcă cu noroi!
Deși Spitalul Motru a fost amendat pentru pacientul mort, dr. Teodor Zavate a ales, ieri, să se războiască, în scris, cu Gorjeanul, publicația care a relatat în amănunt cazul grav, care a impus autosesizarea DSP Gorj și demararea a două anchete în acest sens. Mai mult, o plângere împotriva dr. Zavate s-a și depus la poliție de fiica decedatului, conform managerului Efrim, care a specificat, ieri, că va pune la dispoziție acte legate de bolnav doar anchetatorilor, și nu presei. Cu toate acestea, Zavate continuă să ceară Gorjeanul să verifice acte medicale pe care, conform confidențialității pacientului, nimeni nu le pune la dispoziția ziariștilor. Într-o așa-zisă dezmințire, în care Zavate consideră că cele relatate de Gorjeanul ar fi fost doar “o bârfă de șanț” și “minciuni grosolane”, text însoțit de mai multe greșeli de ortografie și gramaticale, chirurgul arătat cu degetul de familie pentru moartea pacientului susține următoarele: “A refuzat să îl opereze’ în realitate era imposibil să îl operez, aparținătorii au părut că înțeleg faptul că nu există posibilitatea de al(a-l) opera decât luni, de aceea s-a încercat atât de către mine cat si de colegii mei(??) să se transfere la spitalul ierarhic superior Spitalul Judetean Tg Jiu. În urma consultului, la prezentarea in CPU, s-a precizat apartinatorilor ca se imunea (impunea) amputatia la diverse nivele ale membrelor inferioare deci cine este acel specialist care mi-a dat sfaturi si eu le-am refuzat? Spitalele sunt si ele pe categorii, acreditate sa efectueze anumite proceduri, investigatii, tratament unor anumite afectiuni cu un anumit grad de risc deci programul si activitatea unui Bloc Operator poate varia. Cel mai grav este a prezenta minciuna ‘ de vineri pana luni dr Zavate nu i-a făcut pacientului nimic, nu si-a dat acceptul transferului la spitalul din Târgu-Jiu, daca va erijati in judecatoare de acte medicale macar verificati foaia cpu si foile de trasfer(transfer). Pe toata perioada spitalizarii in Spital Municipal Motru pacientul a fost permanent sub supraveghere medicala primind tratament conform protocoalelor medicale. Cat despre transfer va informez ca pe toata perioada sitalizarii(spitalizării) s-a incercat tranferul (transferul) la Spitalul Judetean atat eu cat si colegele mele am primit un refuz categoric. Ambulanța Gorj a fost sunată de UPU Tg Jiu si li s-a comunicat ca ‘’nu isi dau acceptul pentru primirea pacientului trimis de Spitalul Municipal Motru. Nu ma ocup cu cautatul (pasatul) vinei”. Astfel, dacă Efrim nu spune că amenda primită este incorectă, ci doar că “s-a încercat” managerierea cazului, Zavate vede vinovați doar în stânga și în dreapta sa, chiar dacă subliniază că nu vrea să paseze vina în altă parte. Rămâne de văzut cum se va finaliza tripla anchetă din acest caz și care vor fi, în final, vinovații. Așteptăm și din partea SJU Târgu-Jiu să își inițieze propria anchetă, dar și concluziile luate după acest caz dramatic.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here