Situație neobișnuită la Primăria Târgu-Jiu: juristul a plătit taxă de timbru din propriul buzunar, în procesul municipalității cu administratorul special al Pandurii. Consiliul local decide dacă-i returnează banii

1081

Caz fără precedent în administrația publică locală din România: Consiliul local Târgu-Jiu trebuie să adopte o hotărâre prin care să-i returneze o sumă lui Constantin Răduțoiu, directorul executiv al Direcției Juridice din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului municipiului Târgu-Jiu, după ce acesta a plătit taxa de timbru într-un proces pe care Marin Golea, administratorul special al Clubului de Fotbal Pandurii, îl intentase municipalității. Primarul Marcel Romanescu a refuzat să semneze achitarea taxei de timbru, în contextul în care consiliul local pierduse procesul la instanța de fond, așa că, pentru a se judeca apelul, juristul Răduțoiu a riscat și a plătit taxa judiciară din propriul buzunar.

În luna februarie a acestui an, Marin Golea i-a acționat în judecată pe membri asociați ai Clubului de Fotbal Pandurii pentru ca instanța să-i oblige să-i plătească o remunerație de 5.000 de lei, lunar, pentru calitatea de administrator special. La finele lunii martie, Tribunalul Gorj i-a admis acțiunea și i-a obligat pe cei cinci asociați, printre care și Consiliul local Târgu-Jiu să-i plătească lui Golea, în solidar, suma de 80.000 de lei și alți 4.200 de lei cheltuieli de judecată. Municipalitatea a declarat apel, sperând că va avea câștig de cauză și nu-i va plăti administratorului special al Pandurii 16.840 de lei. Judecătorii Curții de Apel Craiova au respins argumentația juristului care reprezenta Consiliul local Târgu-Jiu cu privire la scutirea de la plata taxei judiciare de timbru, așa că, pentru termenul din 14 noiembrie a.c, trebuia făcută dovada că s-au plătit cei 1.353 de lei, în caz contrar instanța putea anula cererea de apel. Cu cinci zile înaintea termenului, primarul Marcel Romanescu nu a vrut să riște și a refuzat să semneze referatul pentru plata taxei de timbru, menționând că va fi de acord cu angajarea acelei cheltuieli, după aprobarea consiliului local. Termenul fiind extrem de scurt, pe 12 noiembrie, Constantin Răduțoiu a decis să plătească taxa judiciară din propriul buzunar, iar peste două zile Curtea de Apel Craiova a admis apelul, a modificat sentința instanței de fond, în sensul în care i-a obligat pe asociați la plata sumei de doar 5.000 de lei către Marin Golea, iar în plus l-a obligat pe acesta să plătească CEO și consiliului local câte 1.303 lei, cheltuieli de judecată, soluția instanței fiind definitivă. După o săptămână de la succesul repurtat în instanță, Constantin Răduțoiu a depus o solicitare de restituire a celor 1.353 de lei pe care-i plătise din buzunar în interesul municipalității, iar consilierii vor hotărî dacă-i returnează banii. Trebuie remarcat că, în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre, primarul Marcel Romanescu recunoaște, făcând trimitere la prevederile legale, că ”netimbrarea sau timbrarea insuficientă atrage anularea cererii de chemare în judecată”. Cu alte cuvinte, edilul prefera să plătească 16.840 de lei lui Marin Golea, cât stabilise prima instanță, decât să riște și să plătească taxă de timbru fără aprobarea consilierilor locali.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here