Rețeta săptămânii – Plăcintă cu dovleac

630

Ingrediente:
Aluat:
600 gr făină,150 gr zahăr pudră, 250 gr unt, 3 ouă, 1 praf de copt, 1 linguriță coaja rasă de la o lămâie, 1 plic zahăr vanilinat

Umplutura:
1 kg de dovleac ras, 200 g zahăr, 1 linguriță scorțișoară, 2 linguri ulei, 1 gălbenuș pentru uns

Mod de preparare
Prepararea aluatului: într-un castron încăpător se amestecă făina cu zahărul pudră, zahărul vanilinat și praful de copt. Se adaugă coaja rasă de lămâie, untul la temperatura camerei și ouăle. Se frământă bine și la final se obține un aluat moale și puțin lipicios. Se dă la rece învelit în folie alimentară până când se prepară umplutura.
Prepararea umpluturii: dovleacul se curață de coajă și se rade pe răzătoarea cea mare. Se călește dovleacul la foc mic cu 2 linguri ulei. Se adaugă zahărul și scorțișoara. Se amestecă să se topească zahărul și astfel umplutura este gata. Se împarte aluatul în două părți egale. Între două foi de hârtie pergament se întinde cu sucitorul aluatul la dimensiunea tăvii în care s-a propus să se coacă plăcinta. Când se ajunge cu foaia la dimensiunile tăvii, se ia împreună cu hârtia aluatul și se așează în tavă. Se toarnă umplutura și se întinde pe toată suprafața tăvii. Cea de-a doua jumătate de aluat se întinde la fel între două bucăți de hârtie pergament și se taie fâșii lungi cu forma de sărățele. Se așează sub formă de grilaj la suprafața plăcintei fâșiile de aluat, care se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu puțină apă. Se coace plăcinta în cuptorul încins la 180°C până se rumenește pe deasupra. După răcire, se porționează și se pudrează cu zahăr.
Poftă bună!
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here