Elevii gorjeni nu intră în grevă japoneză

305

Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat ieri că elevii vor intra astăzi în grevă japoneză, în semn de protest faţă de subfinaţarea sistemului educaţional. Elevii gorjeni se pare însă că nu se vor alătura colegilor din restul ţării, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor declarând că în judeţul nostru nu va fi organizat niciun fel de protest.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a anunţat ieri, printr-un comunicat de presă, desfăşurarea unei greve japoneze în rândul elevilor, în data de 13 noiembrie 2013. Elevii vor purta asupra lor banderole albe, în semn de protest pentru subfinanţarea sistemului educaţional, iar în unele judeţe vor lua parte chiar la marşuri şi acţiuni de protest, alături de studenţi, însă numai după orele de curs. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean al Elevilor, elevii gorjeni nu se vor alătura însă acestor acţiuni de protest şi nici nu vor intra la ore purtând banderole albe.

Revendicările elevilor
Printre revendicările elevilor se numără şi dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ. „Există numeroase cazuri în care şcolile nu au autorizaţie sanitară de funcţionare şi nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. În mediul rural, există încă şcoli cu toalete în curte şi fără apă potabilă. De asemenea, în unele situaţii, şcolile sunt încălzite cu sobe vechi şi degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de învăţare adecvat, unităţile de învăţământ trebuie să aibă în dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, dar destinate activităţilor extra-curriculare. În România însă, investiţia în dotarea şi baza materială a şcolilor, care să asigure un proces de predare şi învăţare modern, atractiv pentru elevi, reprezintă un deziderat mult prea greu de atins”, se arată în comunicatul CNE. Totodată, elevii cer decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti. „Consiliul Naţional al Elevilor consideră dezavantajoasă ordonanţa guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi solicită acoperirea totală a cheltuielilor de transport conform Legii Educaţiei Naţionale”, se mai arată în comunicat, precizându-se că lipsa decontării integrale a abonamentului „determină, în continuare, o creştere a ratei abandonului şcolar, în condiţiile în care există familii cu venituri mici care nu pot cofinanţa cheltuielile de transport”. Elevii mai cer şi creşterea alocaţiilor, a căror valoare a rămas neschimbată din 2009, manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare şi adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenţilor economici. „Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unei societăţi puternice”, se mai menţionează în comunicatul CNE.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here