Gorjenii, interesaţi de obiectele tradiţionale

336

19 meşteri populari de la Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi-au expus, ieri, în Piaţa Prefecturii din municipiu obiecte tradiţionale constând în diverse produse din lut, lemn sau icoane pictate pe sticlă, scoarţă de copac. Gorjenii s-au arătat interesaţi de creaţiile tradiţionale, vizitând într-un număr mare cele nouă corturi ale expozanţilor.

Unii dintre cei mai recunoscuţi meşteri populari din Gorj şi-au expus creaţiile în centrul oraşului. „Acesta este rodul muncii membrilor Şcolii Populare de Artă, cei care, iată produc frumos tradiţional, care pe lângă asta asigură perenitatea meşteşugului acesta, pentru că sunt cei care transmit generaţiilor viitoare talentul lor, dar şi frumuseţea artei populare gorjeneşti. Sunt 19 meşteri populari, în acelaşi timp maeştri instructori ai Şcolii Populare de Artă. Eu sunt extrem de mulţumit de ce putem să arătăm şi cred că încă o dată forţa acestei instituţii se vede de aici”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul interimar al ŞPA Târgu-Jiu.
Şi directorul adjunct al ŞPA Târgu-Jiu a expus o serie de instrumente populare. “Eu cred că voi intra în Cartea Recordurilor, cu cele convenţionale, dar şi cu cele neconvenţionale, paiele, tâlvul, plantele, o lingură, sticlă de ţuică, pe care până acum nu le-a descoperit nimeni, decât eu. Am venit cu instrumente populare, instrumentele românilor. Fluierul cu şase găuri, naiul încovoiat şi buciumul. Am venit cu fluiere, cu naiul de mai multe dimensiuni, de la două octave la opt octave. Sunt majoritatea din bambus, dar am făcut şi din lemn de prun de la părinţii mei. Sunt creaţiile mele, dintr-o ploscă, dintr-o sticlă, dintr-un măr, dintr-o pară, din soc, am făcut şi dintr-un putinei un instrument. Cânt din orice, am şi fluier din salcâm. Mi-a luat mult să fac acest nai care este din bambus, materialul l-am luat din Franţa”, a precizat Ştefan Popescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here