Edilul din Schela cere controale la toţi handicapaţii din comună

312

Primarul Aristide Şerbănescu riscă să îşi pună în cap toate persoanele cu diferite afecţiuni din comună după ce a solicitat Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap reevaluarea celor care au dosare în localitate, edilul fiind convins că nici un sfert din beneficiarii ajutoarelor oferite de stat nu sunt persoane cu un handicap real sau diagnosticat corect. Primarul de la Schela spune că a solicitat în mod oficial Comisiei de Evaluare o reanalizare a tuturor dosarelor persoanelor declarate cu handicap din comuna Schela. El îşi motivează demersul prin faptul că din bugetul local trebuie să suporte atât plata indemnizaţiilor către însoţitorii persoanelor cu handicap, cât şi scutirile de taxe şi impozite de care beneficiază aceştia.

„Sunt vreo 90 de oameni prin toată comuna şi eu, din ce îi cunosc, nu aş da certificate din astea decât la cel mult vreo 15 dintre ei. Sunt unii plecaţi la muncă în Italia, alţii vând pe pieţele din Valea Jiului, dar mie nu îmi pot plăti impozite că sunt scutiţi, fiind persoane cu handicap. Sunt alţii care acum merg la cules de vie, dar au certificat de nevăzători. Nu mi se par normale astfel de lucruri”, declară Şerbănescu. Edilul a menţionat în adresa înaintată către Comisia Judeţeană de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap că „mulţi beneficiari au fost încadraţi în grad de handicap neîndeplinind condiţiile prevăzute de lege”.
Aristide Şerbănescu spune că a făcut demersul respectiv după ce a văzut o situaţie centralizată cu persoanele din comună îndreptăţite să primească ajutoare alimentare oferite gratuit de Uniunea Europeană în această perioadă. „Sunt unii care spun că nu văd, dar au venit singuri la Primărie să-mi ceară să le dau făina şi zahărul şi ce le mai dă UE. Înainte se certaseră cu mine şi ziceau că mă dau în judecată dacă nu le dau scutire la impozite. Sunt oameni prin comună care mi-au cerut s-o las mai moale, dar le-am explicat că din banii noştri, ai tuturor, le plătim lor şi indemnizaţiile şi scutirile de impozite şi atunci am zis să cer o reevaluare. Cine trece de Comisie beneficiază apoi fără probleme de toate facilităţile pe care le acordă statul pentru că ştiu că sunt şi persoane care chiar au probleme”, menţionează primarul din comuna Schela.
Preşedintele Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Gorj, dr. Carmen Mocioi, a precizat că, în baza unui tabel pe care membrii comisiei îl aşteaptă de la Primăria Schela, toate persoanele încadrate în diferite grade de handicap vor fi reevaluate „fără probleme”. „Actualii membri din Comisia de Evaluare sunt noi pe posturi şi de aceea menţionez că nu ştiu dacă înainte certificatele s-au acordat mai uşor, dar la noi exigenţa este maximă. Pentru fiecare caz în parte cerem prezenţa persoanei respective la noi la Comisie, chiar dacă multora nu le convine acest lucru. Vom face fără probleme o verificare a persoanelor de la Schela dacă se doreşte acest lucru de către autorităţile locale, primarul comunei având tot dreptul să facă un astfel de demers. E adevărat că este primul demers de acest gen, dar imediat cum primim hârtiile de la Primăria Schela vom trece la reevaluare”, declară dr. Carmen Mocioi.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here