CEO primeşte cele mai multe certificate gratuite de emisii de dioxid de carbon

333

Termocentralele Turceni şi Rovinari din cadrul CE Oltenia urmează să primească gratuit 11,3 milioane de certificate (echivalentul unor emisii de 11,3 milioane de tone de CO2), respectiv 11,1 milioane de tone. Cele două utilizează lignitul drept materie primă.

Ţara noastră beneficiază de certificate gratuite de emisii de dioxid de carbon care echivalează cu 71,4 milioane de tone de CO2 în perioada 2013 – 2020. Cele mai multe astfel de certificate vor ajunge la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara, precum şi la centrala de la Brazi a Petrom, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, iniţiat de Ministerul Economiei.
În total, 39 de centrale din România primesc 71,4 milioane de certificate gratuite. Centralele producătoare de energie au dreptul să emită un număr de tone de dioxid de carbon, în funcţie de istoricul lor de poluare, pentru care trebuie să deţină un anumit număr de certificate de emisii. Dacă poluează mai mult, trebuie să achiziţioneze mai multe certificate de pe piaţa de profil, iar, dacă emit mai puţin dioxid de carbon, pot vinde surplusul de certificate.
România a primit pentru perioada 2013 – 2020 un număr gratuit de certificate de emisii pe care le-a alocat centralelor pe baza unui plan de investiţii în reducerea poluării. Aceste măsuri se aplică centralelor care erau în funcţiune la 31 decembrie 2008 sau al căror proces de investiţie a început până la acea dată. Centralele primesc gratuit certificatele cu condiţia utilizării contravalorii acestora pentru finanţarea investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Investiţii, dedicat modernizării infrastructurii energetice. Planul Naţional de Investiţii are o valoare mai mare sau cel puţin egală cu contravaloarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, alocate tranzitoriu cu titlu gratuit, se mai arată în textul proiectului.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here