Condiţii de cinci stele pentru vârstnicii de la Dobriţa

315

Bătrânii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa vor fi găzduiţi într-o clădire modernă. Acest lucru este posibil datorită unui proiect pe fonduri europene. Lucrările au fost finalizate, iar de săptămâna viitoare beneficiarii vor fi mutaţi în noile spaţii. Bugetul total aprobat al proiectului a fost în sumă de 3.494.886,38 lei din care finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 2.303.096,63 lei şi finanţarea nerambursabilă din partea Bugetului de Stat este de 352.238,31 lei, perioada de implementare a proiectului fiind de 38 luni de la semnarea contractului de finanţare.

Proiectul „EXTINDERE ŞI DOTARE CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ŞI ASISTENŢĂ – DOBRIŢA, JUDEŢUL GORJ” a beneficiat de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, conform contractului de finanţare nr. 763 de 21.06.2010, încheiat între UAT Judeţul Gorj, prin Consiliul Judeţean Gorj, şi Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 – Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar.

Buget de miliarde
Bugetul total aprobat al proiectului a fost în sumă de 3.494.886,38 lei din care finanţarea nerambursabilă din partea Uniunii Europene este de 2.303.096,63 lei şi finanţarea nerambursabilă din partea Bugetului de Stat este de 352.238,31 lei, perioada de implementare a proiectului fiind de 38 luni de la semnarea contractului de finanţare. „Programul Operaţional Regional asigură fonduri de 80%. Din cele 33 miliarde, contractul de finanţare a avut o reducere până la 25 de miliarde, prin licitaţie. Noi am avut o contribuţie de aproximativ 300 milioane. 18% a fost subvenţia Guvernului. Cu aceste fonduri am reuşit să realizăm acest proiect care este corespunzător a ceea ce înseamnă un centru de asistenţă pentru adulţi super-performant. Are lifturi, are sală de mese, are sală de socializare, camere moderne dotate cu televizor, baie şi tot ce trebuie”, a explicat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale şi ridicarea acestora la standarde europene în cadrul Centrului de Îngrijire şi asistenţă Dobriţa, judeţul Gorj, cu impact direct asupra egalizării şanselor de acces al persoanelor la servicii specifice de asistenţă medico-socială şi de îngrijire.

Condiţii de lux pentru bătrânii instituţionalizaţi
Prin construirea noului pavilion de la căminul Dobriţa, a fost realizat un număr de 50 de locuri de cazare, inclusiv grupuri sanitare aferente, respectiv 16 camere cu două paturi (suprafaţa utilă 18,37 metri pătraţi) şi 6 camere cu trei paturi (suprafaţa utilă 22,83 metri pătraţi). De asemenea au fost create spaţii pentru activităţi şi servicii, după cum urmează: cabinet asistente – cu grup sanitar şi vestiar; cabinet infirmiere – cu grup sanitar şi vestiar; izolator pentru persoane cu boli contagioase; sală kinetoterapie şi masaj. Prin reorganizarea spaţiilor existente în pavilionul A şi pavilionul B, vor fi amenajate alte spaţii necesare funcţionării centrului rezidenţial conform normelor în vigoare, şi va fi înfiinţat un nou serviciu social „Centru de recuperare-reabilitare” cu o capacitate de 11 locuri. „Este un centru modern, după realizarea acestei investiţii şi sunt foarte mulţumit de condiţiile pe care le vor avea beneficiarii. Noi am încercat să dotăm, în baza acestui proiect, cu tot ce este necesar pentru o viaţă normală: paturi, noptiere, frigider, televizor” a declarat Constantin Petcoiu, directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa.
Cât priveşte dotările şi echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului, acestea constau în: mobilier saloane beneficiari (12 paturi, 12 dulapuri, 12 noptiere, mese, scaune etc.), mobilier medical (cărucioare, mese instrumentar, suporturi pentru perfuzii etc.), mobilier sală de relaxare (3 canapele, 2 fotolii) mobilier sală de mese, frigidere, televizoare, precum şi alte produse / dotări necesare funcţionării centrului, în conformitate cu standardele specifice în domeniu.

Şase persoane pe lista de aşteptare
La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj există o listă de aşteptare pentru ocuparea unui loc în căminul de bătrâni. „Pe lista de aşteptare avem 6 persoane, care ulterior vor primi dispoziţii pentru a fi mutate în acest centru modern care s-a deschis la Dobriţa.
Beneficiarii acestor servicii sunt persoanele adulte cu handicap. Toate persoanele care doresc să obţină un loc în sistemul rezidenţial trebuie să depună un dosar pe strada Bradului nr. 9 şi, în urma punctajului obţinut de fiecare persoană în parte vor primi dispoziţii pentru a fi mutate în acest centru. Contribuţia fiecărui beneficiar în parte este de 602 lei, restul suportând noi”, confirmă Mircea Andrei, director adjunct al DGASPC Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here