Târgu-Jiul a câştigat premiul de excelenţă la categoria „Trâmbiţare”

295

Municipiul Târgu-Jiu a fost premiat la categoria „Trâmbiţare” în cadrul “bătăliei” pentru titlul de „Oraşul Reciclării”, fiind printre municipiile care s-au implicat cel mai mult în comunicarea competiţiei către populaţie. Premiul de excelenţă i-a fost oferit lui Florin Cârciumaru, edilul municipiului.

Pe parcursul competiţiei, în Târgu-Jiu au fost colectate separat 120,078 de kg de deşeuri de ambalaje, dintre care 69,910 kg de hârtie-carton, 49,862 kg de plastic şi 306 de kg de metal. Aceste rezultate au fost posibile datorită implicării autorităţilor locale şi a partenerilor acestora – operatori de salubritate şi organizaţii de profil. Proiectul iniţiat de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei “Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a fost adresat primăriilor de municipiu şi s-a derulat în perioada 1 septembrie 2012-28 februarie 2013.
“Toate cele 20 de primării înscrise în competiţie s-au implicat şi mobilizat, astfel încât serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să înceapă să crească. Ele reprezintă un model la nivel naţional şi, în ciuda rezultatelor slabe ale României la nivel european. În ceea ce priveşte reciclarea, în domeniul deşeurilor de ambalaje ţara noastră şi-a îndeplinit anual obligaţiile asumate. Iar acest lucru se datorează, în principal, contribuţiei industriei în dezvoltarea şi extinderea sistemului de colectare separată prin Eco-Rom Ambalaje” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Primul loc în competiţie a fost câştigat de Tulcea
La finalul celor şase luni de „bătălie”, Tulcea a fost desemnat marele câştigător al “bătăliei” pentru titlul de „Oraşul Reciclării”, obţinând cel mai mare punctaj la evaluarea finală.
Premiile nu s-au oprit însă aici. În competiţia colectării deşeurilor de ambalaje fiecare oraş participant a fost performant la cel puţin unul dintre cele 3 criterii de evaluare: calitatea serviciului de colectare separată, cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate, implicarea în proiect şi comunicarea acestuia către populaţie.
Astfel, Primăriile municipiilor Craiova şi Alexandria au primit recunoaştere la categoria „June”, fiind unele dintre cele mai noi oraşe intrate în sistemul de colectare separată Eco-Rom Ambalaje.
Alături de Primăria municipiului Târgu-Jiu şi Sfântu Gheorghe, Tulcea, Deva şi Cluj Napoca au fost premiate la categoria „Trâmbițare”, implicându-se cel mai mult în comunicarea competiţiei către populaţie.
Deşi competiţia s-a încheiat, bătălia pentru reciclare continuă! Autorităţile locale au o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantităţii de gunoi depus în groapă şi reciclarea a 50% din deşeul menajer până în 2020.
Proiectul a fost susţinut de Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here