Microcip pentru câinii din gospodăriile gorjene

314

Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj, vrea ca toţi câinii din gospodării să aibă microcip şi să fie impozitaţi. Această măsură a fost deja discutată cu administraţia judeţeană urmând ca parlamentarii de Gorj să propună o iniţiativă legislativă în Parlamentul României.

Măsurile cu privire la implantarea microcipului la câini şi impozitarea acestora este foarte costisitoarea. “De ce dorim să fie microcipaţi? Pentru că atunci când apare un focar de boală, respectiv rabie, putem să depistăm animalul foarte uşor. Este o acţiune foarte costisitoare dar pentru serviciile veterinare este important să se facă”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
De asemenea acesta explică şi din ce motiv aceste măsuri ar fi benefice: „de ce trebuie impozitaţi Câinii! pentru că dacă noi am considerat că trebuie impozitate animalele productive, noi am considerat că de la al doilea câine e bine să fie impozitat ca să avem grijă mai multă de ei. Un câine microcipat nu cred că îşi mai permite cineva să îl lase în afara curţii sau să îl lase pe stradă. Nu am avut în ultimii 15 ani decât un singur focar de rabie la câine dar asta nu înseamnă că nu pot să apară un focar, două, zece la câinii fără stăpân sau la câinii care nu sunt vaccinaţi” a mai spus Iliuţă.

Microcipul, cât un bob de orez
Inspectorii DSVSA spun că microcipul este un dispozitiv de mărimea unui bob de orez, care se insera sub pielea animalului. Este format din sticla organică, rezistentă la şocuri. Acest dispozitiv conţine un cod unic care poate fi citit numai de către un scanner compatibil. Cipul nu deţine o baterie şi nu necesită încărcare sau înlocuire. Implantarea, se face doar de către un medic veterinar. Cabinetul veterinar sau Asociaţia chinologică locală sunt singurele locuri unde se eliberează microcipuri. Imediat după implantare codului unic al cipului trebuie să i se ataşeze datele de identificare ale câinelui şi stăpânului, altfel cipul nu are nicio valoare. Numărul de identificare al cipului este unic, la nivel mondial.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here