Sute de kilograme de lactate Danone, retrase de la magazinele din Gorj

295

Şapte sortimente de iaurturi şi cinci de smântână, produse de compania Danone, au fost retrase de la comercializare din Gorj. Produsele lactate sunt suspectate de contaminare cu aflatoxină. Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au retras, preventiv, de la comercializare o cantitate mare de produse de acest gen, de la cele 14 supermarket-uri din judeţ. De asemenea Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj apreciază că procesul de retragere al produselor în cauză se va desfăşura rapid.

În plin proces de analizare a eşantioanelor de lapte din ţară, “Danone” a decis să retragă de la comercializare anumite iaurturi şi smântână pentru care a fost folosit lapte de la o fermă la care analizele au arătat depăşiri ale normelor admise de aflatoxină. Şi inspectorii DSVSA Gorj au fost alertaţi de această problemă, trecând imediat la treabă în scopul sechestrării produselor în cauză, acestea nemaiajungând în casele consumatorilor.
“Este vorba despre câteva sute de pahare de iaurt, dar şi şase sortimente de smântână. Aceste produse au venit pe zona de distribuţie de la un mare producător de la Bucureşti. Încă de luni, de la ora 12.00, ne-am sesizat, am început aceste verificări pentru a pune sub sechestru produsele suspicionate că ar fi produse din lapte cu aflatoxină. Procedurile de lucru ne obligă ca şi la suspiciune, să retragem produsele de pe rafturi. De asemenea obligaţia agentului economic era de a nu pune produsele pe piaţă până nu îşi făcea controlul la şarjele de alimente, indiferent de natură produsului, că este vorba despre carne, despre lapte trebuiau verificate conformităţile produsului”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
Totodată Iliuţă mai spune că agenţii economici de la Gorj nu au nicio vină în această poveste. Şi că până la acest moment au fost retrase cantităţi mari de produse din iaurt şi smântână de la cele 14 supermarket-uri din judeţ.

Ce spune Danone România!
Danone România retrage preventiv unele produse, pentru siguranţa alimentară a consumatorilor. “După primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii săi de lapte, rezultat care era peste limita legală, Danone România a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectivă şi, pentru siguranţa consumatorilor, a decis să blocheze în depozitul său 75 tone de produse şi să retragă preventiv de pe piaţă unele produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat de la acea fermă. Danone colaborează şi este în legătură cu autorităţile pentru a garanta siguranţa alimentară a laptelui colectat şi ne asigurăm toţi clienţii că siguranţa alimentară rămâne prioritatea noastră principală, în concordanţă cu standardele companiei. După alerta naţională referitoare la aflatoxină, Danone Romania a implementat mai multe măsuri suplimentare şi voluntare de auto-control faţă de obligaţiile legale de monitorizare şi control şi planul aferent validat de autorităţi, inclusiv achiziţia unui echipament propriu de testare a conţinutului de aflatoxină. Niciun lapte pentru care există suspiciunea unui conţinut de aflatoxină peste norme nu este acceptat în fabrică”, spun reprezentanţi companiei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here